SÝRIA: Na intervenciu sa pripravuje vláda i povstalci

NETKY.SK • 31 August 2013, 16:39 • 2 min
SÝRIA: Na intervenciu sa pripravuje vláda i povstalci

DAMASK - Spojené štáty v piatok uviedli, že plánujú krátku a presnú akciu na potrestanie "brutálneho a zjavného" chemického útoku síl prezidenta Baššára al-Asada

slovakia

left justify in out

Sýria očakáva vojenský útok už "každú chvíľu" a je pripravená okamžite odpovedať. V sobotu to oznámil nemenovaný vysoký predstaviteľ sýrskeho režimu. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo krajinu opustili chemickí inšpektori OSN. Ich odchod otvoril dvere možnej americkej intervencii a prezident Barack Obama v piatok naznačil, že tento krok príde už čoskoro. "Očakávame útok každú chvíľu. Sme pripravení hocikedy odpovedať," uviedol sýrsky bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

Na zahraničný zásah sa pripravujú aj sýrski povstalci, ktorí ho chcú využiť v svoj prospech. Nemajú však v pláne koordinovať boje so zahraničnými silami, uviedol v sobotu jeden z povstaleckých veliteľov. "Chceme využiť možné oslabenie niektorých oblastí útokmi. Nariadili sme skupinám, aby boli v každej provincii pripravené, keď k útoku dôjde," uviedol hovorca povstaleckej Najvyššej vojenskej rady Kasím Sádiddín. 

Spojené štáty v piatok uviedli, že plánujú krátku a presnú akciu na potrestanie "brutálneho a zjavného" chemického útoku síl prezidenta Baššára al-Asada. Ten si podľa zistení amerických tajných služieb pred desiatimi dňami vyžiadal vyše 1 400 obetí. Washington má v regióne niekoľko torpédoborcov vybavených raketami. Sýrska vláda použitie chemických zbraní proti civilistom popiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies