Sýria má pozastavené členstvo v Organizácii islamskej spolupráce

NETKY.SK • 16 August 2012, 06:30 • 2 min
Sýria má pozastavené členstvo v Organizácii islamskej spolupráce

Sýria má pozastavené členstvo v Organizácii islamskej spolupráce - Politika Organizácia islamskej spolupráce (OIC) pozastavila členstvo Sýrie v súvislosti s násilným potláčaním protivládneho povstania režimom prezidenta Bašára Asada. Rozhodla o tom v noci

slovakia

left justify in out

img

Organizácia islamskej spolupráce (OIC) pozastavila členstvo Sýrie v súvislosti s násilným potláčaním protivládneho povstania režimom prezidenta Bašára Asada. Rozhodla o tom v noci nadnes veľkou väčšinou hlasov na svojom summite v Mekke.
      "Konferencia sa rozhodla o pozastavení členstva Sýrskej arabskej republiky a všetkých jej pomocných orgánov, ako aj špecializovaných a pridružených inštitúcií, v OIC," uvádza sa v záverečnom vyhlásení zo summitu, z ktorého citovala agentúra Reuters.
      Tento krok schválili už v pondelok ministri zahraničných vecí OIC, ktorí sa stretli ešte pred začiatkom dvojdňovej vrcholnej schôdzky, zvolanej saudskoarabským kráľom Abdalláhom.
      Vyhlásenie bolo prijaté po búrlivej diskusii za zatvorenými dverami, povedal arabský diplomat agentúre DPA. S pozastavením členstva Sýrie nesúhlasil najmä Irán, ktorý podporuje Asadov režim, ako aj Alžírsko. Iné krajiny, ako Pakistan a Kazachstan, žiadali, aby ozbrojenej opozícii bola pripísaná spoluvina na krvavom konflikte.
      Generálny tajomník OIC Ekmeleddin Ihsanoglu, ktorý je Turek, na následnej tlačovej konferencii povedal, že na summite nezaznamenal "veľkú podporu pre vonkajšiu vojenskú intervenciu" v Sýrii. Saudská Arábia predtým vyjadrila názor, že sýrsky ľud by mal mať možnosť brániť sa, ak ho nemôže ochrániť medzinárodné spoločenstvo.
      Päťdesiatsedemčlenná OIC nezdružuje len arabské krajiny, ale aj Turecko, Irán a štáty juhovýchodnej Ázie (Indonézia a Malajzia). Saudská Arábia, Katar, Jordánsko a Turecko otvorene podporujú sýrskych povstalcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies