Sýria má obrovský chemický arzenál, pochádza aj z Československa!

NETKY.SK • 10 September 2013, 16:31 • 2 min
Sýria má obrovský chemický arzenál, pochádza aj z Československa!

WASHINGTON - Zásoby chemických zbraní, ktoré si za uplynulé desaťročia vytvorilo sýrske vedenie, sú jedny z najväčších na svete, o čo sa okrem bývalého Sovietskeho zväzu a Iránu zaslúžili aj dodávatelia z Československa či dokonca Spojených štátov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo svojom článku to uvádza denník The New York Times (NYT), ktorý sa odvoláva na uniknutú korešpondenciu amerických diplomatov a odtajnené záznamy spravodajských služieb. Dokumenty podľa neho ukazujú, že režimy sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada i jeho otca Háfiza využívali špeciálne vytvorené spoločnosti na dovoz chemikálií s "mnohými legitímnymi spôsobmi využitia", pričom "ťažili z chaosu po rozpade Sovietskeho zväzu". Darilo sa im to napriek tomu, že už v 80. rokoch vznikla skupina krajín snažiacich sa chemickému zbrojeniu v Sýrii zabrániť, uvádza NYT.

Denník okrem iných podrobností poukazuje na odtajnený posudok spravodajstva USA z roku 1991, podľa ktorého "rovnako Československo, ako aj Sovietsky zväz poskytovali (Damasku) chemické činidlá, nosné systémy a výcvik". Správa z éry prezidenta Georgea Busha staršieho tiež vyjadruje predpoklad, že Sýria vlastní 500-kilogramové bomby obsahujúce nervový plyn sarín. Ten bol údajne použitý aj pri útoku na predmestiach Damasku z 21. augusta, kde podľa Washingtonu al-Asadove sily zabili vyše 1400 ľudí vrátane stoviek detí. 

Rusko v pondelok vyzvalo Sýriu, aby umiestnila svoje chemické zbrane pod medzinárodný dohľad v záujme odvolania vojenskej intervencie presadzovanej USA ako reakciu na chemický útok z 21. augusta. Myšlienku privítal rovnako al-Asadov režim, ako aj americký prezident Barack Obama, ktorý však podľa vlastných slov neverí v reálnosť takéhoto scenára. Francúzska vláda v utorok oznámila, že Bezpečnostnej rade OSN predloží návrh rezolúcie požadujúcej od Sýrie zabezpečenie tamojšieho chemického arzenálu voči použitiu, ak nechce čeliť zahraničnej intervencii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona