V okolí Kobané pokračujú boje kurdských oddielov s IS

NETKY.SK • 27 Január 2015, 15:54 • 2 min
V okolí Kobané pokračujú boje kurdských oddielov s IS

BEJRÚT - Kurdské jednotky v okolí mesta Kobané na severe Sýrie pokračujú v bojoch s oddielmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Ozbrojené zrážky sa dnes odohrávali v oblastiach ležiacich juhovýchodne a juhozápadne od Kobané.

slovakia

left justify in out

Kurdské sily, ktoré mesto viac ako štyri mesiace bránili pred útokmi IS, v pondelok oznámili, že majú Kobané plne pod kontrolou.
     

Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) vo vyhlásení zverejnenom v noci nadnes uviedli, že Kobané "bolo úplne oslobodené" od IS. "Porážka Dáiš (arabská skratka pre IS vnímaná ako pejoratívna) v Kobané bude začiatkom konca tejto skupiny," uvádza sa vo vyhlásení. "Bitka o Kobané bola len počiatočnou fázou. Porážku Dáiš v Kobané nezastavia hranice mesta," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke YPG.
     

Agentúra Reuters uviedla, že v dedinách v blízkosti Kobané sú ešte stále stovky ozbrojencov IS. Preto aj americké ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že boj o Kobané sa ešte neskončil. IS poprel, že by kurdská domobrana vytlačila jeho oddiely z mesta.
     

IS od začiatku ofenzívy voči Kobané v lete minulého roka nasadil aj ťažké zbrane. Prudké boje donútili celkovo vyše 200.000 obyvateľov prevažne kurdského mesta, aby sa uchýlili do blízkeho Turecka, ktoré ich spočiatku odmietlo prijať. Veľký podiel na úspešnom ťažení kurdských polovojenských oddielov proti IS majú kurdské posily vyslané z Iraku, ako aj koalícia pod vedením USA, ktorej lietadlá takmer denne bombardovali pozície IS v tejto časti Sýrie.
     

Obrana prevažne kurdského mesta Kobané pred islamistami sa stala medzinárodným symbolom odporu proti IS. Práve tento aspekt kritizoval pred časom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý pripomenul, že celé mesiace je obkľúčené aj sýrske mesto Aleppo s 1,2 milióna obyvateľov, ktoré je už stáročia významnou hospodárskou a kultúrnou metropolou Sýrie.

     

"Keď ide o Kobané, celý svet je v pozore a spolupracuje. Z Kobané k nám prišlo 200.000 ľudí. Keď my hovoríme o Aleppe, nikto nepočúva. Prečo?" pýtal sa Erdogan.
     

Ankara je veľmi opatrná, pokiaľ ide o podporu sýrskych Kurdov, pretože si je vedomá ich väzieb na separatistickú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá v minulosti podnikala útoky proti tureckému štátu. Hrozilo tiež, že kríza súvisiaca s vývojom okolo Kobané naruší veľmi krehký mierový proces medzi tureckou vládou a tureckými Kurdmi, ktorí obvinili vládu v Ankare, že zlyháva pri ochrane ich súkmeňovcov v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona