SÝRIA: Je dosť dôkazov, že Sýria použila chemické zbrane, tvrdí Hollande

NETKY.SK • 25 August 2013, 15:10 • 2 min
SÝRIA: Je dosť dôkazov, že Sýria použila chemické zbrane, tvrdí Hollande

PARÍŽ - Francúzsky prezident sa dnes s premiérom Cameronom dohodol, že sa čoskoro zídu, aby rokovali o adekvátnej reakcii na tento "neprijateľný čin".

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes obvinil režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada z chemického útoku pri Damasku a vyhlásil, že Francúzsko tento útok nenechá nepotrestaný. 

Hollande vyhlásil, že existuje celý rad dôkazov o spáchaní útoku chemickými zbraňami a všetko nasvedčuje tomu, že je zaň zodpovedný sýrsky režim, informovala kancelária francúzskeho prezidenta, ktorý dnes situáciu v Sýrii telefonicky konzultoval s britským premiérom Davidom Cameronom i predsedom austrálskej vlády Kevinom Ruddom. 

Francúzsky prezident sa dnes s premiérom Cameronom dohodol, že sa čoskoro zídu, aby rokovali o adekvátnej reakcii na tento "neprijateľný čin"

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes počas návštevy v Jeruzaleme vyzval medzinárodné spoločenstvo na tvrdú reakciu na incident. Varoval, že ak by svet v tejto veci zlyhal, vyvolalo by to pochybnosti ľudí o tom, "kto môže byť dôveryhodný".

Minister obrany USA Chuck Hagel dnes v malajzijskom Kuala Lumpure zopakoval, že vláda prezidenta Baracka Obamu stále zvažuje, či v Sýrii použiť vojenskú silu ako odpoveď na údajný nedávny útok chemickými zbraňami. Minister dodal, že USA spolu so spojencami naďalej overujú pravdivosť správ o chemickom útoku.

Sýrski aktivisti obviňujú jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi, že v stredu pred svitaním vykonali v Džúbare i na iných predmestiach Damasku útok jedovatým nervovým plynom, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Údaje o počte mŕtvych sa pohybujú od 136 až do 1300. Sýrska vláda tieto obvinenia odmieta.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu oznámila, že počas prvých troch hodín po predpokladanom útoku chemickými zbraňami na predmestí Damasku v stredu sa u 3600 Sýrčanov objavili neurotoxické symptómy a 355 z nich zomrelo. Vyplýva to z údajov troch nemocníc v oblasti Damasku, ktorým Lekári bez hraníc poskytujú svoju podporu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona