SÝRIA: Francúzsko nemá právo sa do nás starať

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 17:02 • 2 min
SÝRIA: Francúzsko nemá právo sa do nás starať

DAMASK - Sýrska vláda v stredu odmietla utorňajšiu francúzsku kritiku amnestie prezidenta Baššára al-Asada, ktorý ju vyhlásil na výročie deklarácie sýrskej nezávislosti od Francúzska.

slovakia

left justify in out

Podľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí má Paríž prestať zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny. Damask zároveň obvinil Francúzov z podpory povstalcov proti al-Asadovmu režimu. Vláda v blízkovýchodnej krajine takto reaguje na vyjadrenia francúzskeho rezortu diplomacie, ktorý amnestiu označil za "klamlivý manéver".

"Sýrsky ľud nedovolí Francúzsku návrat do svojej krajiny prostredníctvom podpory ozbrojených teroristických skupín a konšpirácií spôsobujúcich sýrske krviprelievanie. Francúzsko nemá právo súdiť vnútorné sýrske záležitosti," uvádza sa v citovanom stanovisku Sýrie, ktorá bola do konca druhej svetovej vojny pod kontrolou Francúzska. To nad blízkovýchodnou krajinou získalo mandát na spravovanie v roku 1923, po rozpade Osmanskej ríše.

Al-Asad vyhlásil v pondelok ďalšiu všeobecnú amnestiu, ktorá sa týka trestných činov spáchaných do 16. apríla. Je to už v poradí tretia amnestia od začiatku protivládneho povstania v marci 2011. Netýka sa však osôb usvedčených zo zapojenia sa do protivládneho povstania, v niektorých prípadoch sa tresty maximálne môžu zmierniť. Prezidentský dekrét tiež mení niektoré tresty smrti na doživotné väzenie v pracovnom tábore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies