Sýria: Červený kríž a OSN sú znepokojené správami o násilnostiach v Aleppe

NETKY.SK • 13 December 2016, 09:57 • 2 min
Sýria: Červený kríž a OSN sú znepokojené správami o násilnostiach v Aleppe

DAMASK - Sýrska armáda a jej spojenci získali plnú kontrolu nad časťami severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré predtým opustili protivládni povstalci. Tí sa stiahli do niekoľkých lokalít na západnom brehu rieky, kde podľa nemenovaných zdrojov otvorili novú frontovú líniu.

slovakia

left justify in out

Po dňoch, keď boli povstalecké štvrte Aleppa terčom intenzívneho ostreľovania, došlo v pondelok večer a v noci nadnes k podstatnému upokojeniu situácie. Nemenovaný predstaviteľ vládnej armády uviedol, že povstalci "v panike utekali z mesta ". Vládni vojaci v pondelok večer začali intenzívnou streľbou do vzduchu oslavovať svoje víťazstvo v roky rozdelenom Aleppe.

 

Mesto však opúšťajú aj civilisti, ktorí sa obávajú ďalších bojov. V pondelok ich z mesta utekali ďalšie tisíce.

 

Medzinárodný výbor Červeného kríža vydal v noci nadnes vyhlásenie, v ktorom všetky strany ozbrojeného konfliktu v Sýrii vyzval, aby ušetrili životy civilistov. "V čase, keď boje vrcholia a oblasť sa ponorila do chaosu, tisícky ľudí nezúčastňujúcich sa na násilnostiach nemajú kam ujsť," uvádza sa vo vyhlásení.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je podľa svojho hovorcu znepokojený zatiaľ neoverenými správami o zverstvách páchaných na civilistoch, ku ktorým dochádza počas víťazného ťaženia vládnej armády. Jeho obeťami sú údajne aj ženy a deti.

 

Ak sa vládnej armáde podarí ovládnuť celé Aleppo, bude to pre povstalcov veľká strata, pretože nebudú mať kontrolu nad žiadnym z veľkých miest v Sýrii. Naďalej ovládajú vidiecke oblasti západne od Aleppa a v provincii Idlib, ktorá sa nachádza na severozápade Sýrie.

 

Po úplnom dobytí Aleppa bude mať armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi pod kontrolou päť veľkých sýrskych miest: Homs, Hamá, Damask, Lázikíja a Aleppo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies