Sýrsky prezident priznal ústup vládnych jednotiek, ale sľúbil pokračovať v boji

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 15:27 • 2 min
Sýrsky prezident priznal ústup vládnych jednotiek, ale sľúbil pokračovať v boji

BEJRÚT - Sýrsky prezident Bašár Asad dnes priznal ústup svojich jednotiek v bojoch proti povstalcom na severe a juhu Sýrie, avšak súčasne sa to snažil bagatelizovať tvrdením, že vo vojne ide o bežný jav.

slovakia

left justify in out

Asad sa dnes opäť po dlhom čase objavil na verejnosti - stalo sa tak v jednej zo škôl v Damasku, kde ho študenti búrlivo vítali. Asadov výjazd sa uskutočnil pri príležitosti Dňa sýrskych mučeníkov a sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia. Sýrske médiá neuviedli, ktorú z damaských škôl navštívil.
     

Asad ubezpečil, že vládne posily čoskoro dorazia do oblasti mesta Džisr aš-Šugúr, ktorého sa koncom apríla zmocnili islamisti, čím sa frontová línia priblížila k pobrežiu Stredozemného mora.
     

Vládni vojaci sú naďalej obkľúčení na predmestí tohto strategicky dôležitého mesta na severozápade krajiny, kde žilo 50.000 ľudí. Asad vyhlásil, že vládne sily tam aj naďalej bojujú s "teroristami", ako sýrsky režim označuje protivládnych povstalcov.
     

Dobytie Džisr aš-Šugúru povstaleckými jednotkami, medzi ktorými boli aj ozbrojenci Frontu an-Nusra, sýrskej odnože teroristickej siete al-Káida, je ďalšou výraznou porážkou vládnych síl po tom, ako v marci prišli o kontrolu nad mestom Idlib. "Prehrať jednu bitku neznamená prehrať vojnu," upozornil však dnes Asad. "Psychologická porážka je konečná porážka a my nemáme strach," zdôraznil. "Všetko sa mení - s výnimkou jednej veci, a tou je viera vo vojaka a viera v konečné víťazstvo," vyhlásil Asad a dodal, že úlohou spoločnosti je "morálne vojakov podporovať, a nie čakať, že oni zvýšia tú našu (morálku). Je to vzájomné".
     

Obsadením mesta Džisr aš-Šugúr sa protivládni povstalci po prvý raz od vypuknutia občianskej vojny pred štyrmi rokmi priblížili k pobrežnej provincii Lázikíja, ktorá má pre súčasný režim kľúčový význam a je baštou prezidenta Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona