Sýrčania zaplatili za nemecký sen 1600 dolárov, zahynuli v chladiarenskom aute

NETKY.SK • 22 September 2015, 11:42 • 2 min
Sýrčania zaplatili za nemecký sen 1600 dolárov, zahynuli v chladiarenskom aute

KÁMIŠLÍ - Traja Sýrčania, ktorí rovnako ako 68 ďalších utečencov zahynuli v chladiarenskom vozidle nájdenom na rakúskej diaľnici, snívali o lepšom živote v Nemecku. Pašerák im sľúbil, že ich tam pohodlne dovezie na osobnom aute, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na príbuzného dvoch z mŕtvych mužov.

slovakia

left justify in out

Trojica sýrskych Kurdov - dvaja bratia vo veku 34 a 21 rokov a ich kamarát - pochádzala z mesta Kámišlí, ktoré leží sa severovýchode Sýrie neďaleko tureckých hraníc. Do vysneného Nemecka sa vydali preto, že si vo vlasti ani v susednom Iraku nemohli napriek dobrému vzdelaniu nájsť stále zamestnanie alebo dokončiť štúdium.

Ich riskantná niekoľkomesačná cesta sa začala v severoirackom Kurdistane, odkiaľ cez Turecko, Grécko a Macedónsko dorazili do Srbska. Práve odtiaľ jeden z bratov, Husajn Chálil Mustafa (34), naposledy zavolal domov svojmu švagrovi.

 

"Povedal mi, že stretli kurdského pašeráka z (irackej) Sulajmáníje ... Dohodli sa s ním, že ich prevezie cez Rakúsko (a Maďarsko) do Nemecka za 1600 dolárov na osobu," uviedol pre Reuters Džihád Durúš z Kámišlí.

Telefonát sa podľa neho uskutočnil 25. augusta - len dva dni pred nájdením chladiarenského vozidla so 71 mŕtvymi (zrejme udusenými) utečencami, odstaveného na rakúskej diaľnici A4 neďaleko maďarských a slovenských hraníc.

 

Pašerák podľa Durúša nehovoril nič o preprave v nákladnom aute, do Nemecka ich malo podľa dohody odviezť malé osobné vozidlo. V prípade, že sa nepodarí dosiahnuť cieľovú destináciu, prisľúbil dokonca vrátenie časti peňazí.

Trojicu mŕtvych Sýrčanov sa podarilo identifikovať za pomoci osobných vecí alebo dokladov totožnosti. Ich príbuzní zatiaľ nevedia nič o tom, kde sa v súčasnosti nachádzajú ich telesné pozostatky, ani to, či ich prepravia naspäť do vlasti.

 

Starší z bratov absolvoval univerzitu v Damasku a po vypuknutí občianskej vojny v Sýrii odišiel do irackého Kurdistanu. Jeho mladší brat ukončil strednú školu a chcel ďalej študovať v Európe. Ich kamarát Masúd bol inžinierom a absolventom damaskej univerzity a hovoril štyrmi jazykmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona