Sýrčania v Damasku si hromadia zásoby a hľadajú úkryt pred hroziacim útokom

NETKY.SK • 29 August 2013, 06:23 • 2 min
Sýrčania v Damasku si hromadia zásoby a hľadajú úkryt pred hroziacim útokom

DAMASK - Sýrčania v hlavnom meste Damask sa náhlivo pripravujú na zahraničný útok. Mnohí si robia zásoby, ďalší sa snažia nájsť strechu nad hlavou čo najďalej od prípadných vojenských terčov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters, ktorá z bezpečnostných dôvodov nezverejnila meno reportéra.

slovakia

left justify in out

Vo veľkomeste, v ktorom sú desiatky vojenských areálov včlenené medzi civilné obyvateľstvo, vládnu obavy, že Damask sa môže stať obzvlášť nebezpečným miestom. Západné veľmoci sa totiž pripravujú na prípadný vojenský úder, ktorý má byť reakciou na minulotýždňové použitie chemických zbraní pri Damasku. Tento chemický útok si údajne vyžiadal životy stoviek civilistov na predmestiach sýrskej metropoly.

Nakupujúci ľudia v obchodoch s potravinami si nakladali do košíkov kopy chleba a sušených aj konzervovaných potravín. Boja sa, že ich budú mať nedostatok, ak na mesto zaútočia. Najžiadanejším tovarom sú batérie a voda. Na neďalekej, úplne prázdnej klinike sa po chodbách potulovala zdravotná sestra. Nemala čo robiť, keďže dnes nikto neprišiel na dohodnutú prehliadku, a kládla si otázku, tak ako mnoho miestnych obyvateľov.

"Žijeme v hlavnom meste. V každej zákrute, v každej ulici, v každej štvrti je nejaký vládny terč. Kde sa skryjeme?" Sýrčania zažívajú každodenné krviprelievanie a neustále im hrozí ostreľovanie či bombové útoky autami. V krajine prebieha už dva a pol roka občianska vojna, ktorá sa začala pokojnými protestmi proti prezidentovi Bašárovi Asadovi a vyžiadala si vyše 100.000 ľudských životov.

Teraz sa obyvatelia Damasku, ktorí z mesta neodišli, obávajú, že sa niet kam ukryť. "Začínam pozorovať v očiach ľudí strach. Už od začiatku konfliktu si zvyknú robiť zásoby potravín navyše, ale teraz kupujú obrovské množstvá jedla a vody," povedal do telefónu jeden obyvateľ. Veľa bánk po celom Damasku bolo plných ľudí a desiatky ich stáli v radoch pred bankomatmi.

V tejto temnej atmosfére sa niektorí Asadovi verní zástancovia snažili vyvolať vlastenecký cit. Terénne vozidlá Hummer jazdili po mestských častiach v centre Damasku a púšťali nahlas národné piesne. Mladí ľudia namaľovali na betónové cestné zátarasy sýrsku vlajku. Na predmestiach metropoly, v častiach Háma, Džumrájá a Kudsíja, sú obyvatelia obzvlášť nervózni - nachádza sa tam totiž niekoľko vojenských výskumných zariadení a skladov zbraní, ako aj vojenské základne. Oblasti okolo Džumráje zasiahli za posledný rok dvakrát izraelské útoky. Ten druhý, májový, vyvolal dramatické výbuchy sprevádzané oranžovými plameňmi, ktoré šľahali do oblohy. Záina z predmestskej štvrte Háma povedala, že jej rodina a mnoho ich susedov balia batožinu a hľadajú si domy na prenájom. "Snažia sa dostať čo najďalej od vojenských lokalít. Ľudia odchádzajú napríklad do štvrte Mašrú Dumar alebo do Starého mesta - teda do častí, ktoré sú viac civilné," povedala Záina. Pre obyvateľov je však čoraz ťažšie nájsť si niečo na prenájom. Záina dodala, že jej rodina mala šťastie - priateľ, ktorý emigroval, im požičal svoj dom v bezpečnejšej oblasti. "Ale čo bude s mojou kamarátkou?" položila si otázku. "Celá jej rodina žije v tejto štvrti. Nemajú kam ísť." 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona