Sýrčana obvineného z terorizmu v maďarskéj Röszke odsúdili na desať rokov

NETKY.SK • 30 November 2016, 17:15 • 2 min
Sýrčana obvineného z terorizmu v maďarskéj Röszke odsúdili na desať rokov

BUDAPEŠŤ - Sýrčana obvineného z organizovania vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2 odsúdil dnes tribunál v juhomaďarskom Segedíne na desať rokov väzenia. Súd ho na prvom stupni uznal vinným z teroristického činu.

slovakia

left justify in out

Podľa verdiktu obžalovaný Ahmed H. ako účastník masového nepokoja pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátne hranice a spáchal násilný trestný čin voči úradnej osobe, čo je v zmysle platných maďarských právnych noriem teroristickým aktom. Za takýto trestný čin môže súd odsúdiť páchateľa od desiatich rokov väzenia až na doživotie.

 

Súd okrem odňatia slobody muža celoživotne vykázal z územia Maďarska a rozhodol, že obžalovaný sa môže najskôr dostať podmienečne na slobodu po uplynutí dvoch tretín trestu.

Z verdiktu vyplýva, že Sýrčan pri nepokojoch na srbsko-maďarských hraniciach viackrát žiadal od policajtov otvorenie hraničných zábran a dal im na to dvojhodinové ultimátum, pritom megafónom podnecoval ostatných migrantov a zapojil sa aj do fyzického útoku na maďarských policajtov.

 

Obžalovaný v záverečnej reči povedal, že chcel iba dostať svojich rodinných príslušníkov do bezpečia, nepokojov sa nezúčastnil. Zdôraznil, že nie je teroristom a že veľmi ľutuje, ak kedykoľvek porušil maďarské zákony. Dodal, že to nemal v úmysle.

 

Pri vyhlásení verdiktu v súdnej sieni, v ktorej platili mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, držal obžalovaný v ruke Korán a po vyrieknutí rozsudku sa rozplakal. Pred budovou súdu demonštrovali maďarskí a zahraniční aktivisti.

 

Prokurátor sa voči rozsudku odvolal a žiadal prísnejší trest. Obžalovaný a jeho obhajca žiadali zrušenie obvinenia z trestného činu terorizmu a zmiernenie trestu.

 

Sýrčan, ktorý žije na Cypre, mal byť hlavným organizátorom nepokojov. Traja príslušníci budapeštianskej jednotky polície, nasadenej 16. septembra 2015 popoludní v Röszke, zhodne vypovedali, že obvinený viedol dav migrantov prostredníctvom megafónu.

 

Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu.

 

Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona