Sýrčan podozrivý z terorizmu núkal krajanom peniaze, aby ho nechali ujsť

NETKY.SK • 11 Október 2016, 12:03 • 2 min
Sýrčan podozrivý z terorizmu núkal krajanom peniaze, aby ho nechali ujsť

BERLÍN - Sýrčan zadržaný v Nemecku krajanmi v súvislosti s podozrením, že pripravoval bombový útok, sa presunul v sobotu z mesta Chemnitz do Lipska, kde si hľadal nocľah prostredníctvom internetovej siete pre utečencov.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdvaročný Džábir Bakr (Jaber al-Bakr) napísal, že sa nachádza na hlavnej železničnej stanici v Lipsku a naliehavo sa potrebuje niekde ubytovať. Uviedol to pre denník Bild jeden z mužov, ktorí sa nad ním najskôr zutovali, avšak po zistení jeho totožnosti sa rozhodli zakročiť.

 

Muhammad A., ktorého slová citovala dnes agentúra DPA, tiež prezradil, že Bakr ponúkol hostiteľom, ktorí ho spútali a išli udať na políciu, vysokú sumu peňazí, ak ho nechajú odísť preč.

 

Polícia našla v Bakrovom byte v Chemnitzi približne 1,5 kilogramu "mimoriadne nebezpečnej výbušniny" a ďalší materiál, samotnému mladíkovi sa však podarilo ujsť, načo po ňom vyhlásili celoštátne pátranie.

 

Podľa vyjadrení nemeckých orgánov chcel tento imigrant zaútočiť pravdepodobne pomocou výbušnej vesty, pričom sa zaujímal o letiská v Berlíne. Poukázali tiež na jeho predpokladané kontakty s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).

 

Po sobotňajšom vyzdvihnutí na stanici v Lipsku nechal Muhammad A. (36) podľa vlastných slov prenocovať Bakra u jedného z priateľov. Nasledujúci deň hľadaný mladík požiadal hostiteľov, aby mu oholili hlavu. Muhammad A. s priateľom sa medzitým dozvedeli po pátraní o údajnom teroristovi z Chemnitzu, Bakr im však tvrdil, že do Lipska pricestoval zo Sýrie v nádeji, že si tu nájde prácu.

 

Muhammad A. uviedol, že začal Bakra podozrievať a keď v nedeľu večer išiel spať, zverejnil jeho fotografiu na Facebooku, pričom diskutoval s inými Sýrčanmi o tom, či môže ísť o muža hľadaného políciou. Keď sa uistil, že je to naozaj on, rozhodol sa ho s priateľom spútať a ísť ho udať na políciu.

 

"Ponúkal nám 1000 eur a 200 dolárov, ak ho necháme odísť," povedal pre Bild s tým, že tieto peniaze mal Bakr ukryté vo svojom batohu "spolu s nožom". Muhammad A. s priateľom tieto peniaze odmietli, na čo údajného teroristu v pondelok nadránom zatkla polícia.

 

"Ušiel som zo Sýrie cez Balkán. Som vďačný Nemecku za to, že nás prijalo, a preto bolo samozrejmé, že pôjdeme na políciu," dodal Muhammad A., ktorému sa medzičasom za tento čin poďakovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies