Sýrčan obžalovaný z nepokojov na maďarských hraniciach dostal sedem rokov

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 07:03 • 2 min
Sýrčan obžalovaný z nepokojov na maďarských hraniciach dostal sedem rokov

SEGEDÍN - Sýrčana obžalovaného z organizovania masových nepokojov na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš-2 z roku 2015 uznal v stredu tribunál v juhomaďarskom Segedíne za vinného z viacerých trestných činov vrátane použitia násilia voči úradným orgánom, čo je považované za teroristický čin.

slovakia

left justify in out

Obžalovanému súd vymeral trest siedmich rokov odňatia slobody nepodmienečne. Súčasne mu zakázal na desať rokov vstup na územie Maďarska. Podmienečné prepustenie odsúdeného na slobodu prichádza do úvahy najskôr po odpykaní si dvoch tretín trestu.

 

V novembri 2016 segedínsky tribunál odsúdil Ahmeda H. (41) na desať rokov väzenia a doživotne ho vykázal z územia Maďarska, pričom rozhodol, že obžalovaný sa môže najskôr dostať podmienečne na slobodu po uplynutí dvoch tretín trestu.

 

Odvolací súd však 15. júna 2017 zrušil prvostupňový verdikt s odôvodnením, že súd na prvom stupni niektoré dôkazy vzal do úvahy, zatiaľ čo iné nie. Organizácia Amnesty International v reakcii na rozhodnutie maďarskej justície rozhodnutie súdu kritizovala a označila ho za nebezpečný a za výsmech spravodlivosti.

 

Migranti zaútočili vtedy na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu. Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri zrážkach sa zranilo 20 príslušníkov polície, dvaja z nich ťažko.

 

Sýrčanov právny zástupca v súdnej sieni uviedol, že sa obžalovaný priznal k hádzaniu kameňov na príslušníkov polície, avšak zdôraznil, že s megafónom v rukách sa pokúšal iba o upokojenie situácie. Advokát avizoval odvolanie sa proti verdiktu súdu, ktorý tak zatiaľ nie je právoplatný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies