Synovia zavraždenej novinárky žiadajú demisiu maltského premiéra Muscata

NETKY.SK • 19 Október 2017, 14:23 • 2 min
Synovia zavraždenej novinárky žiadajú demisiu maltského premiéra Muscata

VALLETTA - Synovia maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá tento týždeň zahynula pri výbuchu nastraženej nálože, vyzvali vo štvrtok predsedu maltskej vlády Josepha Muscata, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za údajné "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd".

slovakia

left justify in out

Túto výzvu vo štvrtok na sociálnej sieti zverejnili novinárkini traja synovia: Matthew, Andrew a Paul. Na demisiu vyzvali aj policajného komisára a generálneho prokurátora.

 

Novinárku zabili v pondelok 16. októbra, keď prešla autom len niekoľko metrov od svojho domu.

 

Terčom kritík Caruanovej Galiziovej bol najmä maltský premiér. Novinárka odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca.

 

Spoločnosť Mossack Fonseca je "ústrednou postavou" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.

 

Európska komisia (EK) v utorok zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že je zhrozená zo smrti maltskej novinárky. Exekutíva EÚ útok na novinárku dôrazne odsudzuje a žiada potrestanie vinníkov, uviedol hovorca EK Margaritis Schinas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies