Synovia na príkaz matky vyrúbali v Poľane pri Brezne stovky stromov

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 11:45 • 2 min
Synovia na príkaz matky vyrúbali v Poľane pri Brezne stovky stromov

SIHLA - K neoprávnenému výrubu 423 smrekov, jedného smrekovca opadavého, piatich briez a desať kusov vŕby, ktorých spoločenská hodnota predstavuje 131.364 eur, malo dôjsť v Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana, v doline Kamenistá neďaleko obce Sihla v okrese Brezno.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovateľ v tejto súvislosti obvinil z prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov 48-ročnú ženu zo Sihly, ktorá mala na to navádzať svojich synov vo veku 25 a 30 rokov. Ako TASR informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, obaja muži mali vyrúbať tieto dreviny 21. mája 2013. "Urobili to bez povolenia orgánu ochrany prírody, ktorý vydáva písomné rozhodnutie o súhlase na výrub drevín rastúcich mimo lesné pozemky a bez povolenia obvodného lesného pozemkového úradu, ktorý vydáva písomné rozhodnutie o súhlase na výrub drevín rastúcich na lesných pozemkoch," uviedla hovorkyňa.  Vyšetrovateľ v Brezne navyše obvinil z prečinu útoku na verejného činiteľa 25-ročného syna obvinenej, pretože v ten istý deň v CHKO Poľana, v doline Kamenistá, približne kilometer pred rampou a východom z doliny, napadol člena lesnej stráže. "Po tom, ako člen lesnej stráže odfotografoval osobné motorové vozidlo Fiat Doblo, prišiel k nemu a spýtal sa ho prečo fotí auto. Zamestnanec lesov mu oznámil, že sa nachádza v chránenej oblasti a nemá povolenie na vjazd. Obvinený sa mu začal slovne vyhrážať a zahnal sa na neho päsťou a kričal na neho, že ho zabije," priblížila prípad Faltániová.

Člen stráže potom nasadol do auta, pri čom sa ho muž pokúšal násilím otvoriť a odtrhol pri tom kľučku z dverí. Vyhrážal sa mu a búchal do auta aj po príchode do dediny. K vyhrážkam sa pridala aj 48-ročná matka. Tá ochranára navyše udrela päsťou cez otvorené okienko do ľavej sánky, čím mu spôsobila zranenie s dobou liečenia do sedem dní. Vyšetrovateľ preto obvinil 48-ročnú matku aj z prečinu výtržníctva.

S osobným motorovým vozidlom, neoprávnene jazdil po lesnej ceste v ochrannom pásme CHKO Poľana s II. stupňom územnej ochrany bez viditeľne umiestneného povolenia či oprávnenia. Obvinení sú stíhaní na slobode, za tieto skutky hrozí trest odňatia slobody obvinenému až na tri roky a obvinenej na jeden až päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies