Synovec bin Ládina neočakávane vypovedal pred americkým súdom

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 12:30 • 2 min
Synovec bin Ládina neočakávane vypovedal pred americkým súdom

WASHINGTON - Jedenásteho septembra 2001, len niekoľko hodín po tom, čo únoscovia zaútočili civilnými lietadlami na Spojené štáty, sa kuvajtský učiteľ a imám Sulejmán Abú Ghajt stretol s Usámom bin Ládinom v jaskyni v Afganistane.

slovakia

left justify in out

"My sme tí, čo to spravili," povedal vtedy bývalý šéf teroristov Abú Ghajtovi. Nasledujúci deň ho bin Ládin požiadal, aby využil svoje rečnícke schopnosti a zaslal "svetu správu" prostredníctvom videonahrávky. Abú Ghajt o tom neočakávane vypovedal v stredu počas svojho procesu súvisiaceho s obvineniami z terorizmu. Spomínané video a ďalšie jemu podobné, tvoria základ prípadu proti Abú Ghajtovi, ktorý si neskôr vzal za ženu bin Ládinovu dcéru.

 

Prokuratúra tvrdí, že 48-ročný Kuvajťan bol hovorcom a náborárom al-Kájdy a poznal plány útoku na Spojené štáty. Federálnemu súdu v New Yorku však povedal, že len jednoducho nasledoval inštrukcie, ktoré mu dal bin Ládin a nikdy nemal v úmysle podporovať agendu skupiny. Zároveň odmietol účasť na akomkoľvek sprisahaní proti Spojeným štátom a povedal, že sa ani nepridal k al-Kájde. Vyjadril sa tak počas tretieho týždňa procesu, ktorý by sa mal skončiť v pondelok. Sám o sebe tiež povedal, že vo videách nehovoril v mene al-Kájdy, ale všetkých moslimov. Dodal, že pred útokmi jeho činnosť pozostávala z náboženského kázania vo výcvikových táboroch bojovníkov v Afganistane. 

 

Abú Ghajt vypovedal, že ho pozvali ráno po útokoch na stretnutie s vedením al-Kájdy, ktoré zahŕňalo bin-Ládina ako aj jeho dvoch najdôvernejších pomocníkov Egypťanov Ajmána az-Zaváhirího a Muhammada Atífa. Svojou výpoveďou ponúkol zriedkavý náhľad na správanie sa vedenia teroristov len pár hodín po zničujúcich útokoch. Abú Ghajt povedal, že bin Ládin sa ho pýtal, čo podľa neho teraz spravia Spojené štáty. Podľa vlastných slov uviedol, že USA nebudú mať pokoja, kým bin Ládina nezabijú a nezvrhnú vládu Talibanu v Afganistane. "Si príliš pesimistický," citoval Abú Ghajt odpoveď vtedajšieho vodcu al-Kájdy. 

 

Americká armáda a ich spojenci zvrhli z vlády afganský militantný Taliban v roku 2001. Bin Ládina zabilo americké komando v máji 2011 v jeho dome v Pakistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies