Synoda biskupov venovaná manželstvu a rodine sa dnes končí

NETKY.SK • 24 Október 2015, 17:48 • 2 min
Synoda biskupov venovaná manželstvu a rodine sa dnes končí

VATIKÁN - Vo Vatikáne sa dnes končí 14. riadne generálne zhromaždenie Synody biskupov, ktorého hlavnou témou boli záležitosti manželstva a rodiny.

slovakia

left justify in out

Rímskokatolícki biskupi sa po trojtýždňovej debate vo Vatikáne za zatvorenými dvermi dohodli na zmiernení postoja k rozvedeným párom, ale nie na uvoľnení prísnej cirkevnej doktríny voči homosexualite, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z popredných účastníkov.

 

Výsledok synody, ktorej predsedal pápež František, vyzerá ako víťazstvo konzervatívcov a neúspech reformátorov dúfajúcich v prívetivejší postoj voči homosexuálom, napísala agentúra Reuters.

Záverečný dokument Synody biskupov by mali zverejniť ešte dnes.

 

Viedenský kardinál Christoph Schönborn na tlačovej konferencii povedal, že je to "dokument konsenzu. Nenájdete v ňom veľa o homosexualite. Niektorí ľudia budú sklamaní."

 

Podľa jeho slov dokument hovorí o homosexuáloch iba v kontexte rodín, ktoré majú takéhoto člena a ako "zvládnuť túto situáciu ako kresťania... to je všetko, čo tam zostalo o homosexualite".

 

Na druhú stranu, povedal, záverečný dokument ponúkne nádej na plnú reintegráciu do cirkvi niektorých rozvedených a opätovne zosobášených párov.

 

Kardinál naznačil, že sa synoda biskupov rozhodla vyhnúť spornému jazyku, aby sa nedostala do slepej uličky s najcitlivejšími témami a ponechala na pápeža, aby ich riešil v budúcom dokumente.

 

Podľa viedenského kardinála mnohí z 270 prítomných biskupov mali pocit, že homosexualita je v ich krajinách ešte stále "príliš chúlostivá téma". Najmä africkí biskupi sa ohradili voči ústretovejšiemu jazyku voči homosexuálov s tým, že by to iba miatlo veriacich.

 

Schönborn, ktorý je pokrokový, povedal, že záverečný dokument fakticky potvrdí učenie cirkvi, že homosexuálne tendencie nie sú hriech, ale homosexuálne akty už áno.

 

Ďalšou spornou témou, ktorou sa synoda zaoberala, bol veľký počet katolíkov, ktorí neuspeli v prvom sobáši, rozviedli sa a uzavreli nový, už civilný sobáš. V očiach cirkvi platí stále ich prvé manželstvo.

 

Schönborn naznačil, že záverečný dokument bude ústretovejší k takýmto párom na báze prípad od prípadu. "Poskytne základné kritériá pre odlíšenie situácií. To je ten najvýznamnejší bod. Hľadanie odpovedi áno alebo nie je nesprávna otázka, pretože rôzne situácie sú také rozdielne," citovala ho agentúra Reuters.

 

Konštatovala, že to vyzerá na víťazstvo pokrokových. Konzervatívci tvrdili, že nedôjde k zmene postoja cirkvi, pretože by to porušilo učenie o nerozlučiteľnosti manželstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies