Syndróm zlomeného srdca môže vyvolať aj radosť

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 12:33 • 2 min
Syndróm zlomeného srdca môže vyvolať aj radosť

BRATISLAVA - Zriedkavé ochorenie Tako-tsubo kardiomyopatiu, známe ako syndróm zlomeného srdca, môžu vyvolať aj pocity radosti.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to švajčiarski vedci v štúdii publikovanej v European Heart Journal. Doteraz sa pritom vedci nazdávali, že toto ochorenie spôsobujú iba negatívne pocity ako stres, hnev, smútok či strach.


Tako-tsubo kardiomyopatia je akútne krátkodobé zhoršenie stavu srdca, keď ľavá srdcová komora zmení svoj tvar. Syndróm sa prejavuje bolesťou v hrudníku a dýchavičnosťou. Ľudia, u ktorých prepukne, potrebujú okamžitú lekársku pomoc, no po odznení ťažkostí vo všeobecnosti nečelia žiadnym trvalým následkom.


Odborníci z Fakultnej nemocnice v Zürichu v novej štúdii naznačujú, že Tako-tsubo kardiomyopatiu môže spúšťať viac podnetov, ako si vedci pôvodne mysleli. Počas štúdie sledovali 1750 pacientov, pričom zistili, že u niektorých z nich ťažkosti so srdcom vyvolali pozitívne emócie vyvolané narodeninovou oslavou, svadbou syna, stretnutím s priateľom po 50 rokoch, narodením vnúčaťa, víťazstvom obľúbeného športového tímu, výhrou v lotérii či negatívnym výsledkom pri testovaní na iný zdravotný problém.


"Pacient s Tako-tsubo kardiomyopatiou už nie je klasický pacient so 'zlomeným srdcom'. Ochoreniu môžu predchádzať aj pozitívne emócie," priblížila členka výskumného tímu Jelena Ghadri. "Lekári by mali o tom vedieť a pamätať, že pacienti, ktorých hospitalizovali so znakmi srdcového infarktu ako bolesť a dýchavičnosť, no po šťastnej udalosti, môžu mať Tako-tsubo kardiomyopatiu rovnako ako pacienti s podobnými príznakmi po negatívnej emocionálnej udalosti," doplnila vedkyňa.

 

Napriek tomu odborníci upozornili, že radosť spôsobuje Tako-tsubo kardiomyopatiu podstatne menej často ako negatívne pocity, a to v jednom z dvadsiatich prípadov. Stres pritom stojí za týmto ochorením v troch štvrtinách všetkých prípadov. Vedci taktiež v štúdii uviedli, že Tako-tsubo kardiomyopatia najčastejšie postihuje ženy po menopauze.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona