Synagógy a židovské školy dostanú dodatočnú ochranu

NETKY.SK • 11 Január 2015, 13:45 • 2 min
Synagógy a židovské školy dostanú dodatočnú ochranu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes prisľúbil, že synagógy a židovské školy v krajine dostanú dodatočnú ochranu, a to aj zo strany armády, ak to bude potrebné.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v Paríži na stretnutí so zástupcami židovskej obce, ktoré sa uskutočnilo po sérii islamistických útokov v Paríži. Jedným z ich terčov bol aj obchod s kóšer potravinami neďaleko Porte de Vincennes. Útočník - Amédy Coulibaly, ktorý v obchode zastrelil štyroch ľudí, -  deklaroval, že na židovskú komunitu útočí zámerne. 
      

"Dôsledkom tohto útoku je nutnosť prijať viaceré dodatočné opatrenia na ochranu židovskej komunity," uviedol po schôdzke s Hollandom predseda Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF) Roger Cukierman.
      

Francúzsko má najpočetnejšiu židovskú populáciu v Európe. Počet tam žijúcich židov sa od konca druhej svetovej vojny zvýšil o polovicu - na súčasných asi 550.000, ako uvádza CRIF. Súčasne však vzrastá aj počet antisemitských útokov - za posledný rok sa ich počet zdvojnásobil, uviedlo francúzske ministerstvo vnútra.
       

Izraelské vedenie, vrátane úradujúceho premiéra Benjamina Netanjahua, už dlhší čas povzbudzuje francúzskych židov, aby emigrovali do Izraela a vyčlenilo na to aj finančné prostriedky. Vlani sa pre tento krok rozhodlo asi 5000 židov z Francúzska, čo je v porovnaní s rokom 2013, keď ich emigrovalo 3300, podstatný nárast. 
      

Pri piatkovej rukojemníckej dráme v obchode s kóšer potravinami v Paríži prišli o život štyria ľudia - jeden predavač a traja zákazníci. 
      

Séria islamistických útokov v Paríži sa začala v stredu chladnokrvnou streľbou v sídle redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde dvojica bratov zabila 12 ľudí. Ich spoločník potom vo štvrtok na parížskom predmestí Montrouge smrteľne postrelil mladú policajtku a v piatok si za terč útoku vybral židovský supermarket pri Porte de Vincennes.      
      

Policajné jednotky všetkých troch útočníkov zastrelili v piatok podvečer pri operácii, ktorá sa takmer simultánne uskutočnila v Paríži a v obci Dammartin-en-Goele severne od francúzskej metropoly, kde sa pred políciou skryli strelci z Charlie Hebdo.    
      

Polícia počas vyšetrovania zistila, že všetci traja páchatelia patrili do rovnakej džihádistickej bunky, ktorá sa sformovala pri mešite v jednej z parížskych štvrtí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies