Syna zosadeného líbyjského vodcu Kaddáfího údajne prepustili z väzenia

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 11:20 • 2 min
Syna zosadeného líbyjského vodcu Kaddáfího údajne prepustili z väzenia

TRIPOLIS - Syn zosadeného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího bol údajne ešte v apríli prepustený z väzenia. Pre spravodajskú televíznu stanicu France 24 to vyhlásil jeho advokát Karím Chán, ktorý dodal, že Sajf Islám Kaddáfí "je živý a zdravý v Líbyi".

slovakia

left justify in out

Chán ďalej spresnil, že jeho mandant, ktorý bol súdom v Tripolise v neprítomnosti odsúdený na smrť, je na slobode od 12. apríla.

 

Nemenovaný líbyjský vojenský zdroj však podľa francúzskeho denníka Le Figaro informoval, že Sajf Islám je naďalej zadržiavaný vo väznici v meste Zintán na severozápade Líbye.

 

Francúzsky denník upozornil, že protirečivé správy o Kaddáfím sú ďalším dôkazom o rozkole a chaose v Líbyi, kde donedávna existovali dve vlády a pretrváva tam boj o moc medzi povstaleckými skupinami.

 

Le Figaro vysvetlil, že príkaz na Kaddáfího oslobodenie na základe amnestie nariadil bývalý minister spravodlivosti vlády v Tobruku ešte 10. apríla, a to na základe amnestie odobrenej parlamentom. O dva dni neskôr veliteľ brigády zo Zintánu prepustil Kaddáfího na slobodu.

 

Podľa viacerých zdrojov sa Sajf Islám Kaddáfí po Zintáne voľne pohybuje od septembra 2015. Iné zdroje tvrdia, že má k dispozícii pohodlný dom, v ktorom žije so svojou novou manželkou a ich trojročnou dcérou. Iné nemenované zdroje uviedli, že ide v podstate o domáce väzenie.

 

Vlani v júli bol Sajf Islám súdom v Tripolise v neprítomnosti odsúdený na trest smrti za vojnové zločiny a za násilné

potlačenie pokojných demonštrácií z roku 2011. Na súdnom procese sa Kaddáfí zúčastňoval prostredníctvom videomosta. Brigády zo Zintánu, ktoré ho zadržiavali od jeho dolapenia pri pokuse o útek do Nigeru v roku 2011, ho totiž odmietali vydať akejkoľvek ustanovizni z obavy, že by mohol ujsť.

 

Kaddáfího vydanie žiada Medzinárodný trestný tribunál v Haagu. Kaddáfího advokát Chán však uviedol, že jeho mandant by nemal čeliť ďalšiemu súdnemu procesu, pretože už bol odsúdený podľa líbyjských zákonov. "Je zakázané súdiť niekoho dvakrát v rovnakej veci," vysvetlil Chán.

 

Sajf Islám je druhým synom plukovníka Muammara Kaddáfího, ktorého na úteku, po jeho zosadení v roku 2011, zastrelili protivládni povstalci.

 

Plukovník Kaddáfí bol roky považovaný za sponzora terorizmu, a to od roku 1988 a aféry Lockerbie, ktorá viedla k zmrazeniu vzťahov medzi Britániou a Líbyou až do roku 2004, keď sa vtedajší britský premiér Tony Blair s Kaddáfím stretol.

 

Spomedzi členov klanu Kaddáfíovcov bol práve Sajf Islám tým, ktorý sa najviac hlásil k západnému životnému štýlu. Kedysi študoval na Londýnskej škole ekonómie a politických vied (LSE), ktorú skončil s titulom PhD.

 

Ako napísal britský denník Daily Mail, neskôr sa ukázalo, že Kaddáfí platil 4000 libier mesačne za súkromné konzultácie so svojím školiteľom a on sám nie je autorom "svojej" doktorandskej práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies