Syn pilota vrtuľníka, ktorý padol do Váhu mohol žiť

NETKY.SK • 22 Október 2013, 06:22 • 2 min
Syn pilota vrtuľníka, ktorý padol do Váhu mohol žiť

BRATISLAVA - Syn automobilového pretekára Jána Daniša, ktorý zahynul pri páde vrtuľníka do Váhu, mohol žiť. Leteckí vyšetrovatelia po takmer ôsmich mesiacoch uzavreli vyšetrovanie leteckej nehody, ktorá vyvolávala množstvo otáznikov.

slovakia

left justify in out

Vo svojom večernom spravodajstve o tom informovala televízia Markíza. Tragický pád sa stal 3. marca. Vrtuľník so štvorčlennou posádkou zachytil oceľové lano ponad rieku. 

Ako pripomína televízia, keď stroj padol do Váhu, pilot a dvaja cestujúci si pásy odopli, no pilotovho syna nevedeli odpútať a vyslobodiť. Správa vyšetrovateľov hovorí, že v ľadovej vode nevedeli so skrehnutými prstami odklopiť funkčnú páčku. "V prípade, ak by na palube vrtuľníka bol k dispozícií vhodný rezný nástroj na prerezanie upínacích pásov, pravdepodobne by sa uvedeného cestujúceho podarilo zachrániť," píše sa v záverečnej správe. Ministerstvo dopravy nechce správu komentovať. "Záverečná správa popisuje najzásadnejšie technické detaily, ktorými sa ďalej budú zaoberať policajní vyšetrovatelia," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

Pilot podľa televízie Markíza spomínal poruchu vrtuľníka pred nárazom, a preto vraj rýchlo klesol k rieke, ak by potreboval bezpečne pristáť. Podľa odborníkov leteckého útvaru vrtuľník nemal žiadnu technickú poruchu, o akej hovoril pilot. Podľa radarového záznamu zrýchlil z 36 kilometrovej rýchlosti na 186 a potom pár metrov od hladiny zachytil lano, ktoré skĺzlo po kabíne do rotorovej časti. "Zrýchlenie na 186 kilometrov za hodinu určite nenasvedčuje pristátiu ani nejakému núdzovému manévru," povedal televízii Markíza oslovený odborník na lietanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies