Sympatická rozlúčka Trnavy, Raška: "Rusi museli siahnuť na dno síl"

NETKY.SK • 26 August 2011, 13:33 • 2 min
Sympatická rozlúčka Trnavy, Raška: "Rusi museli siahnuť na dno síl"

Sympatická rozlúčka Trnavy, Raška: "Rusi museli siahnuť na dno síl"

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti Spartaka Trnava sa s favorizovaným ruským klubom Lokomotivom Moskva sympaticky pobili o postup do skupinovej fázy Európskej ligy 2011/2012. Po prehre 0:2 v prvom dueli play off v Moskve mužstvu českého trénera Pavla Hoftycha veril len málokto, v domácej odvete však bolo po prvom polčase 1:0, keď si po aktivite Tomáša Oravca strelil vlastný gól Renat Janbajev. Tribúny ešte viac vzplanuli vášňou, červeno-čierna masa ľudí pripomínala "turecký" kotol a hnala svojich miláčikov vpred. Po zmene strán už hráči Spartaka nedokázali súpera zatlačiť a po remíze 1:1 sa s európskym pohárom číslo dva rozlúčili.
      "Bílí andeli" po zdolaní troch prekážok (Zeta Golubovci, KF Tirana, Levski Sofia) stroskotali na štvrtej a najťažšej, ale hráči majú právom zdvihnuté hlavy. "Sklamanie z toho, že sme nepostúpili ďalej, je veľké. Myslím si však, že po predvedenom výkone môžeme mať hlavy hore. Vypadli sme so silným súperom po rovnocennej partii. Po 70. minúte bolo na ihrisku plno emócií, ale tie sa niekedy vo futbale nedajú udržať. Ďakujem trnavskému fanúšikovi za to, akú vytvoril skvelú atmosféru. S nami nikto tak ďaleko nepočítal a tešíme sa z toho, že sme získali cenné medzinárodné skúsenosti," povedal jeden z najlepších hráčov na ihrisku Marek Kaščák, ktorého výkon na tlačovej konferencii vyzdvihol aj kouč Hoftych: "Dnes odohral veľký zápas, v strede ihriska pôsobil dominantne, vyhral veľké množstvo osobných súbojov. Budeme však potrebovať, aby tento výkon zopakoval aj v ligovom zápase proti Trenčínu."
      Nádej Spartaka žila do 76. minúty, keď brankár Martin Raška nezatiahol ručnú brzdu faulom na Loskova a za nečistý zákrok musel zákonite pod sprchy. Nariadenú jedenástku bezpečne premenil Obinna - 1:1. V závere stretnutia prišiel Spartak o ďalších dvoch hráčov, keď sa po ostrom faule porúčal pod sprchy striedajúci Pavel Malchárek a neskôr aj Patrik Čarnota. Nervy na uzde si neudržal ani skúsený Miroslav Karhan či Koro Kone. Ako sa vyjadrili samotní hráči, nešlo ani tak o frustráciu z vypadnutia, ako skôr dôsledok tendenčného rozhodovania Taliana Lucu Bantiho a jeho verdikty, najmä po zmene strán, nahrávajúce v prospech favorita. V úplnom závere sa hlavný arbiter dopustil na medzinárodnej scéne nevídanej chyby, keď vylúčil Ozdojeva, no ruský hráč zostal nepovšimnutý na hracej ploche a zápas dohral. V dôsledku toho Karhan sformuloval do zápisu sťažnosť. "Nech už to bolo ako bolo, červenú kartu dostal aj súperov hráč. V tej chvíli z nášho pohľadu nemal pokračovať v hre, mal odísť z ihriska. Nie som však rozhodca ani delegát, na posúdenie týchto vecí sú tu iní ľudia," skonštatoval Hoftych.
      Český kormidelník mal na rozhodcu ťažké srdce z viacerých dôvodov. "Čo sa týka pokutového kopu, zastávam názor, že keď ho už rozhodca nariadi, červená karta je akoby dvojitý trest. Po tejto penalte bol celý zápas niekde inde. Nemyslím si, že Raška musel dostať červenú kartu, stačila by žltá. Emócie v závere boli späté aj s frustráciou divákov, ktorí to vyhecovali a niektorí naši hráči už potom do toho išli hlava-nehlava. Takto sa aspoň má o čom hovoriť, keby sme si však zahrali pohár aj v budúcej sezóne, prakticky nemá kto nastúpiť. Malchárek dostal veľmi prísnu červenú kartu, Čarnota sa jednoducho zapojil do strkanice, ktorú čiastočne vyprovokovali aj ruskí hráči, taký je futbal," uviedol, no v globále priznal, že Lokomotiv ide ďalej právom: "Súper postúpil v súčte oboch zápasov zaslúžene a do skupinovej fázy mu prajem, aby sa mu darilo. Pre nás bol tento dvojzápas veľkou školou, na naše pomery sme hrali so súpermi zvučných mien. Hráčom to do budúcna môže len pomôcť, nabrali obrovské skúsenosti. V Rusku nás súper vôbec nepustil do hry, bol suverénny a dominantný, doma sme však boli v prvom polčase nebezpečnejším tímom."
      Rašku mrzel predovšetkým nevydarený záver duelu, s predvedenými výkonmi Spartaka v pohárovej Európe však vyslovil spokojnosť. "Škoda toho záveru, ale taký je futbal. Dnes sme šťastie nemali, možno na budúci rok sa to otočí v náš prospech. K postupu nám chýbalo 75 miliónov eur, lebo to je rozdiel v rozpočtoch oboch klubov. Pravda je taká, že v druhom polčase rozhodca podľahol tlaku väčšieho mužstva. Inak sme Lokomotivu boli vyrovnaným súperom a Rusi museli siahnuť na dno svojich síl. Čo sa týka penalty, faul to bol, ale podľa mňa je červená karta pre brankára nezmyselný trest, hoci pravidlá hovoria inou rečou. Nemáme sa za čo hanbiť, urobili sme postupom do play off dobré meno klubu i slovenskému futbalu. Trnava po dlhej dobe zažila pravú futbalovú eufóriu a ja pevne verím, že nie naposledy," povedal český gólman, ktorý zapamätá najmä domáce zápasy s Levski Sofia a Lokomotivom, pri ktorých sa Štadión Antona Malatinského naplnil ako za slávnej éry Karola Peczeho.
      Vo farbách Lokomotivu si miesto na stopérskom poste zastal Ján Ďurica, ktorý to v "malom Ríme" nemal jednoduché - vypočul si na svoju adresu urážlivé pokriky a pri každom dotyku s loptu na neho 12-tisíc ľudí pískalo. "Zahráme si skupinovú fázu a to je pre nás najdôležitejšie. Čakali sme, že Trnava bude hrať doma inak ako u nás. Dali sme si vlastný gól, lebo domáci nám ho neboli schopní streliť sami a v druhom polčase boli nervózni. Využili sme to vyrovnávajúcim gólom a záver sme si už kontrolovali. Pokriky na moju osobu som si nevšímal, sústredil som sa na vlastný výkon. Ako proti mne fandil trnavský fanúšik, na to nech si každý urobí svoj názor. Mňa to z rovnováhy nevyviedlo, psychicky som sa na to pripravil. Na tribúne som okrem neprajníkom mal aj rodičov, priateľku a kamarátov. Mal som dve šance, ale ja nie som žiadny vychýrený strelec. Pre mužstvo je dôležitý postup."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies