Symfonické koncerty bratislavskej filharmónie s japonským klaviristom Takashi Yamamotom

NETKY.SK • 14 December 2016, 14:22 • 2 min
Symfonické koncerty bratislavskej filharmónie s japonským klaviristom Takashi Yamamotom

BRATISLAVA - Japonský klavirista, víťaz viacerých medzinárodných súťaží Takashi Yamamoto bude hosťom tohtotýždňovej dvojice symfonických koncertov Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru.

slovakia

left justify in out

Yamamoto sa s orchestrom filharmónie predstavil v roku 2012 počas turné po Japonsku. Publiku v bratislavskej Redute ponúkne na koncertoch vo štvrtok a piatok o 19:00 Koncert pre klavír a orchester č. 3 c mol, op. 37 Ludwiga van Beethovena.

 

Pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta filharmónie Leoša Svárovského zaznie v svetovej premiére dielo Magnificat od slovenského skladateľa Jána Zimmera, ktorého nedožité 90. narodeniny si pripomíname v tomto roku. V organovej symfónii Camilla Saint - Saënsa sa predstaví český organista Aleš Bárta, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova. Ako dodala, na oboch koncertoch budú v sláčikovej sekcii orchestra Slovenská filharmónia dve poslucháčky bratislavského Konzervatória, ktoré v rámci dohody o spolupráci medzi inštitúciami absolvujú s naším telesom orchestrálnu prax.


Ján Zimmer (1926 - 1993) bol absolventom bratislavského Konzervatória v triedach Eugena Suchoňa (kompozícia), Anny Kafendovej (klavír) a Jozefa Webera (organ). Po skončení Konzervatória študoval v Budapešti a v Salzburgu. „Vokálno-inštrumentálne dielo Magnificat vzniklo roku 1951. V tom čase uvádzať a prezentovať sa sakrálnou hudbou bolo nemožné. 

Kompozícia na svoje uvedenie čakala dlhých šesťdesiatpäť rokov," dodala v tlačovej správe ku koncertom Martina Tolstova. Viac podrobností o programe Slovenskej filharmónie možno nájsť na jej webstránke https://www.filharmonia.sk.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona