Symboly obcí majú byť chránené

NETKY.SK • 23 August 2014, 11:33 • 2 min
Symboly obcí majú byť chránené

BRATISLAVA – Dvojica poslancov za Smer-SD chce chrániť symboly obce. Poslanci Richard Raši a Otto Brixi predložili do parlamentu novelu zákona o obecnom zriadení.

slovakia

left justify in out

Symbolmi obcí sú erb, vlajka, pečať a znelka. Podľa poslancov v súčasnosti nie sú dostatočne chránené. Poslanci upozorňujú, že právnické osoby zriadené alebo založené obcou, iné právnické osoby a fyzické osoby môžu používať symboly obce len so súhlasom obce. Neexistuje však žiadna sankcia v prípade, že tieto osoby použijú symboly mesta v rozpore s udeleným súhlasom, alebo si ho dokonca vôbec nevyžiadajú.


Podľa poslancov sú symboly obcí častokrát používané bez súhlasu obce. Sú používané na rôzne komerčné účely spôsobom, ktorý nezodpovedá ich schválenému vyobrazeniu, niekedy až dehonestujúco. Je preto podľa nich potrebné vytvoriť právny rámec, ktorý by symbolom obcí poskytol dôstojné postavenie, umožnil obciam dohliadať na ich správne použitie a vyobrazenie a v prípade nesprávneho použitia, či použitia bez súhlasu obce umožnil uložiť aj primeranú sankciu. 

 

Symboly mesta treba mať podľa Rašiho a Brixiho v rovnakej úcte a vážnosti ako štátne symboly. Nesmú sa preto používať v takých prípadoch, kde by ich použitie mohlo vzbudiť dojem znevažovania symbolov mesta. Za dôstojné a správne zaobchádzanie s mestskými symbolmi a za ich ochranu by mal zodpovedať ten, kto ich použil. Každé zneužitie, neoprávnené, nevhodné a neprimerané používanie symbolov mesta by malo byť zakázané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona