Symboly Košíc majú byť chránené

NETKY.SK • 11 Október 2014, 14:28 • 2 min
Symboly Košíc majú byť chránené

BRATISLAVA - Symboly mesta Košice a jeho mestských častí majú byť chránené. V novele zákona o meste Košice to navrhujú poslanci Smeru-SD Richard Raši a Otto Brixi. Symbolmi obcí sú erb, vlajka, pečať a znelka.

slovakia

left justify in out

Poslanci upozorňujú, že právnické osoby zriadené alebo založené obcou, iné právnické osoby a fyzické osoby môžu používať symboly obce len so súhlasom obce. Neexistuje však žiadna sankcia v prípade, že tieto osoby použijú symboly mesta v rozpore s udeleným súhlasom, alebo si ho dokonca vôbec nevyžiadajú. Symboly mesta treba mať podľa Rašiho a Brixiho v rovnakej úcte a vážnosti ako štátne symboly. Nesmú sa preto používať v takých prípadoch, kde by ich použitie mohlo vzbudiť dojem znevažovania symbolov mesta. Za dôstojné a správne zaobchádzanie s mestskými symbolmi a za ich ochranu by mal zodpovedať ten, kto ich použil. Každé zneužitie, neoprávnené, nevhodné a neprimerané používanie symbolov mesta by malo byť zakázané.

 

Opis, vyobrazenie a používanie symbolov je dnes určované štatútom mesta Košice, ktorý ako podzákonný právny predpis je často nevynútiteľný a konania v rozpore s ním nie je možné postihnúť sankciou, vysvetľujú Brixi s Rašim. Namiesto štatútu by po novom malo používanie symbolov Košíc a jeho mestských častí upravovať všeobecne záväzné nariadenie. Na základe VZN sa budú môcť udeľovať sankcie za nesprávne alebo nedovolené používanie symbolov mesta.

 

Návrhom sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona