.Symbolicky odštartoval matičné štafetové posolstvo

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 11:29 • 2 min
.Symbolicky odštartoval matičné štafetové posolstvo

.Symbolicky odštartoval matičné štafetové posolstvo

slovakia

left justify in out

Účastníkov štafetového bežeckého posolstva, ktoré sa koná pri príležitosti 11. ročníka Matičného svetového festivalu slovenskej mládeže, prijal dnes v Bratislave prezident SR Ivan Gašparovič.
Slávnostné symbolické odštartovanie štafety sa uskutočnilo na nádvorí Prezidentského paláca. Prezident, ktorý prevzal záštitu nad uvedeným festivalom aj behom, pripol matičiarom na štafetový kolík stuhu reprezentujúcu jeho úrad. Ocitla sa tak medzi ďalšími stuhami odborov Matice slovenskej z celého Slovenska a inštitúcií podporujúcich myšlienku festivalu. Podporu podujatiu preukázal aj podpisom do pamätnej knihy. Zaželal im úspešné zvládnutie približne 200-kilometrovej trate z Devína do Trnavy, Nitry a späť a úspešný priebeh festivalu.
"Cieľom týchto štafetových posolstiev je spropagovať matičné myšlienky - súdržnosť, národnosť a cieľavedomosť Slovákov za kultúrnymi, ale aj športovými hodnotami," uviedol pre TASR zakladateľ tohto podujatia Ján Szabo.
Štafetové bežecké posolstvá sa konajú už od roku 1992 každé tri roky a ich cieľovou stanicou boli rôzne slovenské mestá. Tohtoročný beh vyvrcholí na pondelkových národných cyrilo-metodských oslavách v Nitre.
Štart štafety je však vždy pod starobylým hradom Devín, na sútoku riek Dunaja a Moravy. "Spojenie kultúry a športu je krásna myšlienka kalokagatie (ideál harmonického súladu a vyváženosti fyzickej a duševnej stránky človeka, pozn. TASR). Ako nám priniesli aj vierozvestcovia Cyril a Metod poslanie pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám pane, tak aj my pod týmto heslom nesieme štafetové posolstvo," dodal Szabo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies