Sylvester Stallone sa preboxoval medzi hollywoodske filmové hviezdy

NETKY.SK • 5 Júl 2016, 14:02 • 2 min
Sylvester Stallone sa preboxoval medzi hollywoodske filmové hviezdy

NEW YORK/BRATISLAVA - Americký herec, scenárista a režisér Sylvester Stallone sa stal populárnym najmä ako predstaviteľ Rockyho Balbou a Johna Ramba zo série mimoriadne úspešných rovnomenných filmov. V stredu 6. júla sa dožíva 70 rokov.

slovakia

left justify in out

"Sly" prekonal na ceste za slávou niekoľko náročných prekážok, dnes je však rešpektovaným hercom, ktorý si získal priazeň fanúšikov aj výkonmi vo filmoch Tango a Cash (1989), Cliffhanger (1993), Zabijaci (1995) alebo Expendables: Nezničiteľní (2010).

 

Sylvester Stallone sa narodil 6. júla 1946 v  New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA)ako syn talianskeho emigranta a barovej tanečnice. Jeho príchod na svet sprevádzali komplikácie, následkom ktorých celoživotne trpel ochrnutím ľavej polovice tváre od oka, cez jazyk, až po bradu. V detstve sa najmä v školskom prostredí veľmi trápil kvôli rečovej chybe i mierne spomalenému vývoju. Rodičia Sylvestra a jeho brata Franka svojím deťom nevenovali príliš veľa pozornosti, ich neustále manželské rozpory vyvrcholili rozvodom. Budúci herec ostal v otcovej opatere a pre získanie jeho pozornosti vyvádzal tak, že ho neustále vyhadzovali zo škôl. Ako pätnásťročný sa presťahoval za svojou matkou, dostal sa do školy pre emocionálne narušených teenagerov a našiel záľubu v posilňovaní. Vďaka úspechom v telocviku a futbale sa mu naskytla možnosť štúdia na škole vo Švajčiarsku (The American College of Switzerland), kde sa podieľal na školskej produkcii hry Arthura Millera "Smrť obchodného cestujúceho". Táto skúsenosť prebudila v mladom Stallonem veľkú túžbu po herectve a po štúdiu drámy na univerzite v Miami (University of Miami) v USA odišiel späť do New Yorku s cieľom dobyť svet strieborného plátna.

 

Prvé skúsenosti získaval v bezvýznamných divadelných hrách a filmoch. Popri nespočetných návštevách konkurzov sa živil príležitostnými prácami. Neprichádzajúci úspech ho však načas dohnal až na samý pokraj existencie, niekoľko dní bol údajne bezdomovcom. Sylvester Stallone sa ale nevzdal a napísal scenár k filmu Rocky, ktorý sa stal jeho odrazovým mostíkom i životným filmovým projektom. Scenár predal producentom s podmienkou, že si v snímke zahrá hlavnú úlohu. Športová dráma Rocky (1976) z prostredia drsného boxu sa stala jedným z komerčne najúspešnejších filmov všetkých čias a z ústredného hrdinu spravila zo dňa na deň hollywoodsku hviezdu. Sylvester Stallone získal za snímku nomináciu na Cenu Akadémie v kategórii najlepší herec, ako aj v kategórii za autorstvo filmového scenára (1977), Oscara však nakoniec nedostal. Takmer okamžite mu boli ponúknuté role v sérii filmov o vietnamskom veteránovi Johnovi Rambovi, ktoré sa stretli s obdobným úspechom. Sympatický herec zažiaril aj v ďalších akciami nabitých snímkach, ako sú napríklad Lock Up (Kriminál, 1989), Demolition Man (Demolátor, 1993), Cop Land (Krajina policajtov, 1997), Escape Plan (Plán úteku, 2013) alebo Grudge Match (2013). Ako legendárny Rocky Balboa, tento krát v úlohe trénera, sa vrátil na plátna kín v minulom roku v dráme Creed (2015). Táto herecká kreácia mu vyniesla Zlatý glóbus i tretiu nomináciu na Oscara (2016).

 

V roku 1992 sa Stallone stal laureátom prestížneho francúzskeho ocenenia Čestný Cézar (César Awards - Honorary César) za celoživotné dielo. Okrem toho je držiteľom desiatok ďalších filmových cien. V súčasnosti je tretíkrát ženatý, s Jennifer Flavinovou vychováva tri spoločné dcéry. Z prvého manželstva so Sashou Czackovou (1974–1985) mal dvoch synov, starší Sage nešťastne zomrel v júli 2012, mladší Seargeoh Stallone trpí autizmom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies