Sýkorovec Kováč prijal 20 rokov za podiel na vražde konkurencie

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 16:57 • 2 min
Sýkorovec Kováč prijal 20 rokov za podiel na vražde konkurencie

BANSKÁ BYSTRICA - Senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel 45-ročný Martin Kováč z Bratislavy.

slovakia

left justify in out

Príslušník skupiny bratislavského podsvetia sýkorovcov prijal trest dvadsať rokov odňatia slobody za podiel na vražde Róberta Pála, ktorá sa stala v novembri 2003 v Pezinku a dva vražedné pokusy. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Kováč si trest odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia.


Kováč, prezývaný Rybička, priznal, že na pokyn šéfa skupiny Róberta Lališa, zvaného Kýbel sa s ďalšími osobami podieľal na vražde Róberta Pála ako príslušníka konkurenčného gangu, tzv. takáčovcov. Stalo sa to v novembri 2003 v Pezinku a pri útoku sýkorovcov na Pála bol zranený aj jeho ochrankár Peter Horváth. Kováča odsúdili aj za pokus vraždy ochrankára a za pokus zavraždiť svojho niekdajšieho partnera pri podnikaní Michala Š. 


Podľa rozsudku sa Kováč na vražde Pála podieľal jeho fyzickým sledovaním na rôznych miestach v Bratislave a v Pezinku. V deň útoku dal signál cez vysielačku, že Pál je vo svojom vozidle Audi a s ochrankárom v ďalšom aute VW Golf odišli z domu v Pezinku. Následne ďalší členovia vražedného komanda zablokovali cestu Pálovi a Richard Rakický a Jurij Fejer spustili na neho paľbu zo samopalov. Pál zahynul na mieste, Horváth prežil s rôznymi zraneniami. 
Útočníci pri akcii použili ukradnuté Audi s nepravými evidenčnými číslami. Na obeť strieľali zo samopalu Tokarev a útočnej pušky značky Crvena zastava. Na Pála útočníci vypálili z oboch zbraní takmer 50 rán. Po čine ušli do katastra osady v okrese Senec, kde sa prezliekli a v Kýblovom aute odišli. Auto použité na vražedný útok poliali benzínom a podpálili. Vraždu Pála naplánoval Kýbel, pretože ho považoval za vysokopostaveného člena konkurenčného gangu takáčovcov, ktorého ziskové aktivity chcel prevziať. 


Kováč a Rakický neboli prví z gangu bratislavského podsvetia tzv. sýkorovcov, ktorí „prehovorili“ a s prokurátorom uzavreli dohodu o vine a treste. Za zločin založenia a podporovania zločineckej skupiny a za vraždu Róberta Pála Rakický vlani prijal trest dvanásť rokov odňatia slobody.Trest osem rokov odňatia slobody za podiel na činnosti skupiny a ďalšie trestné činy prijal aj Dávid Takáč zo Senca. K sýkorovcom patrí aj Martin Hrabárik, zvaný Rezeň. Ten za svoje trestné činy prijal trest jedenásť rokov odňatia slobody. Menšie tresty za priznanie dostali bratia Tibor a René Mészárosovci. 


V súčasnosti sa na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vedie od 20. januára proces so skupinou „sýkoriek“ pod vedením Róberta Lališa. Prokurátor im okrem zločinu založenia zločineckej skupiny kladie za vinu aj vraždy podnikateľov Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka. Medzi obžalovanými je Kováč, ktorý sa priznal hneď na začiatku procesu, že má podiel na založení a činnosti zločineckej skupiny sýkorovcov. Ako vodič motorového vozidla sa podieľal na príprave a realizácii vraždy Romana Deáka. 
Skupina nesie meno podľa dnes už mŕtveho Miroslava Sýkoru, v minulosti považovaného za jedného z bosov podsvetia. Zastrelili ho i s ochrankárom pred hotelom Holiday Inn v Bratislave 6. februára 1997. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona