Sýkorovci, ktorí sa priznali dostali miernejšie tresty

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 06:48 • 2 min
Sýkorovci, ktorí sa priznali dostali miernejšie tresty

PEZINOK – Dva vysoké tresty pre údajného šéfa seneckej podskupiny sýkorovcov Martina B. prezývaného Rus, ktorý je na úteku a jeho údajnú pravú ruku Alexandra B. dnes opäť vyniesol Špecializovaný trestný súd v kauze vrátenej najvyšším súdom. Rusovi vymerali 21 rokov väzenia a Alexandrovi B. 22 rokov, pričom v prvom zrušenom rozsudku pôvodne dostali po 24 rokov.

slovakia

left justify in out

Tresty sa však v porovnaní s prvotným rozsudkom výrazne zmenili smerom nadol pre trojicu obžalovaných, ktorá sa v závere procesu priznala. Milan B. dnes dostal 13 rokov, František L. 12 rokov a Milan J. 13 rokov basy. V prvotnom rozsudku, keď vinu popierali, dostali všetci traja po 23 rokov a štyri mesiace. František K. dostal 14 rokov (tak ako pri prvom odsúdení), Ivica K. 8 rokov, (pri prvom odsúdení 13 rokov) a Boris Ž. tri roky a dva mesiace (prvý raz ho odsúdili na 8 rokov, má vážne zdravotné problémy). Obžalovaní sa môžu proti rozsudku odvolať. Špecializovaný trestný súd členov skupiny už vo februári minulého roka odsúdil a vymeral im vysoké tresty, ale po odvolaniach najvyšší súd v novembri 2012 rozsudok zrušil. Právoplatnosť nadobudol len osemročný trest pre Jaroslava Pittnera, ktorý sa priznal už v prvom kole procesu a podmienečný trest pre Štefana Zamatockého, ktorý sa neodvolal.

Alexander B. dnes požiadal o možnosť vypovedať. Ohradil sa voči všetkým obvineniam, tvrdil, že nepáchal trestnú činnosť, snažil sa podnikať. Pozná obžalovaných, ktorí sa stretávali v jeho podniku, čo sa mu nepáčilo. Tvrdil, že nikomu nedával súhlas na trestné skutky. „Nech ukáže na mňa niekto z týchto ľudí prstom a aký trestný čin som s nimi spáchal, nie som členom žiadnej zločineckej skupiny,“ povedal na súde Alexander B. a opýtal sa „ja som bol nejaká pravá ruka Rusova?“ Milan B. na jeho slová reagoval výzvou, že keď je chlap, nech sa tiež prizná. 

Prokurátor sa počas procesu opieral predovšetkým o výpovede svedka Radovana G., ktorý v minulosti patril do skupiny. Mal s ňou však problémy pre údajné dlhy v kasíne a z obavy o svoj život išiel na políciu, kde vypovedal proti jej členom. Okrem toho pribudla výpoveď Pittnera, ktorý sa na súde priznal, ako aj niektorých ďalších svedkov. Žalobca v minulosti pripomenul, že pôvodne obžalovaný Róbert B., ktorý sa krátko pred začiatkom procesu obesil v cele, napísal vo väzbe list, ktorým sa priznal. 

Podľa prokuratúry po smrti Petra Havásiho prevzal Martin B. vedenie skupiny, ktorá „mala na starosti“ oblasť Senca. Vznikla minimálne v roku 2006, skutky sa stali v rokoch 2007 až 2010. Pod Martina B. údajne najvyššie v hierarchii skupiny patril Alexander B. Pod ním boli viacerí ľudia spomedzi obžalovaných, niektorí z nich však podľa žalobcu patrili pod bratislavské vedenie skupiny. Časť obžalovaných nesúdia ako členov skupiny. Sýkorovci majú podľa prokurátora rozdelené teritóriá. Z nasadených odpočúvaní podľa prokurátora vyplýva, že údajní členovia skupiny „sa zbierali“, teda prichádzali pomôcť aj inej časti skupiny, ak to bolo treba. Viacerí obžalovaní účasť v skupine popreli a aj spáchanie pripisovaných skutkov. Hlavného svedka spochybňovali ako chronického dlžníka, ktorý bol v minulosti aj odsúdený za krivú výpoveď. 

Na lavici obžalovaných pôvodne sedelo deväť ľudí (ôsmi boli stíhaní väzobne). Prokurátor okrem toho obžaloval aj údajného šéfa skupiny Martina B., ale ten je dlhodobo na úteku. V prípade pôvodne figuroval ako obvinený aj Róbert B. - brat Alexandra B, ale jeho trestné stíhanie zastavili, lebo krátko pred začiatkom súdu spáchal vo väzbe samovraždu. Obžaloba obsahuje 14 skutkov. Prokuratúra skupine pripisuje vydieračský únos, hrubý nátlak na údajného dílera drog a podpálenie jeho auta, zapálenie dverí posilňovne, ktorej majiteľ nechcel platiť za ochranu, podpálenie kaderníctva, predávanie falošných diaľničných známok, pokus o zbitie jedného Rakúšana a zapálenie auta v Senci. Našiel sa u nich aj nelegálny granát, hlaveň, náboje, u dvoch obžalovaných marihuana. Ďalší falšoval kolky. V jednotlivých skutkoch v obžalobe figurujú rôzni obžalovaní. 

Podľa obžaloby napríklad niektorí členovia skupiny vylákali pod zámienkou dodania dávky drogy mladého muža k jazeru Guláška pri Senci, kde ho spolu s jeho priateľkou s výkrikmi "polícia" spútali a previezli na iné miesto a potom bili. Od jeho brata údajne telefonicky žiadali výkupné dva milióny slovenských korún (66,3-tisíca eur). Po prísľube brata, ktorý bol v zahraničí, že peniaze skúsi zohnať, dvojicu zviazali a odišli. Ďalší zo skutkov súvisel s mužom, ktorý vraj bol dílerom drog v Modre a nútili ho k plateniu ochrany 5 000 slovenských korún (165 eur) a pokuty 200-tisíc slovenských korún (6,6 tisíca eur) za to, že ešte neplatil. Peniaze nezohnal, údajne mu zapálili auto. S podpálenými dverami skončil podľa obžaloby majiteľ fitnescentra v Senci, ktorého nútili k plateniu za ochranu a dlhovali mu nezaplatené vstupy do posilňovne, kde chodili cvičiť. 

Polícia desiatich členov skupiny zatkla v Bratislave, Senci a v Pezinku vo februári 2010, deviati vtedy skončili vo väzbe. Podľa prokurátora boli o policajnej akcii vopred informovaní, čo umožnilo útek údajného bosa. Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslava Sýkoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona