Sýkora: Vstup Slovenska do EÚ pomohol aj nezávislosti samospráv

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 12:54 • 2 min
Sýkora: Vstup Slovenska do EÚ pomohol aj nezávislosti samospráv

BRATISLAVA - Slovensko si dnes pripomína vstup do Európskej únie. S tým podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Sýkoru súvisí aj úsilie ZMOS-u o nezávislosť samosprávy. Tej podľa Sýkoru pomohlo prijatie Európskej charty miestnej samosprávy, ktoré ZMOS presadzovalo.

slovakia

left justify in out

"V deň pristúpenia Slovenskej republiky do Európskej únie aj samosprávy majú dôvod na radosť, pretože Európska charta miestnej samosprávy chráni nedotknuteľné parametre života a rozhodovania miest a obcí," zdôraznil Sýkora. Dodal, že charta zároveň garantuje princípy demokratickej správy vecí verejných a umožňuje permanentný rozvoj miestnej samosprávy.
     

Sýkora pripomína, že Slovensko podpísalo Európsku chartu 23. februára 1999 s účinnosťou od roku 2000. "Vytvorilo sa tak široké portfólium pre ďalšiu existenciu a rozvoj miest a obcí," uviedol Sýkora. Zdôraznil, že ZMOS vníma Európsku chartu miestnej samosprávy ako "deklaráciu samosprávnej nezávislosti, ktorá je jedným z garantov demokratického politického systému na Slovensku".
     

Šéf ZMOS-u poukázal, že chartu doposiaľ ratifikovalo 44 zo 47 členských štátov Rady Európy. "Čo dokazuje, že úsilie ZMOS-u, primátorov a starostov prispelo k tomu, že Slovensko je plnoprávnym členom európskej dvadsaťosmičky so všetkým, čo k tomu patrí," vyhlásil Sýkora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies