Sýkora: Verím, že samosprávy budú dynamické a úspešné

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 14:42 • 2 min
Sýkora: Verím, že samosprávy budú dynamické a úspešné

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) má ambíciu byť naďalej súdržným združením aj relevantným a rešpektovaným partnerom pre vládu i parlament.

slovakia

left justify in out

Po skončení dvojdňového snemu ZMOS v Bratislave to povedal nový predseda združenia Michal Sýkora.
     

Na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že prioritou pre ZMOS v ďalšom období zostáva smerovanie k dostatočnému finančnému zabezpečeniu samospráv, presadzovanie princípov fiškálnej decentralizácie i posilňovanie vlastných príjmov. Za dôležitú oblasť považuje modernizáciu samosprávy.
     

Veľkou úlohou nazval riešenie problému malých obcí, kde sa nehlásia kandidáti na starostu či poslancov obecných zastupiteľstiev. "Ak sa nám podarí troška posunúť veci dopredu, bude to dobre, lebo my na jednej strane tvrdíme, že každá obec má právo na samosprávu, no ak sa v nejakej obci nenájde nikto, kto tú samosprávu chce viesť, takáto obec by mala mať samosprávu posunutú do vedľajšej obce," povedal Sýkora. Naznačil, že regionálne združenia by mali iniciovať návrhy, ako by sa tento problém mohol riešiť.
     

Sýkora verí, že pri prijímaní nových zákonov, ktoré sa dotýkajú miest a obcí, budú predkladatelia návrhov pozorne vnímať názor samospráv na dosah daného zákona pre život miest a obcí a ich obyvateľov. Vyjadril tiež presvedčenie, že samosprávy sa v nasledujúcom období budú snažiť byť dynamické a úspešné.
     

Hovoriť o tom, či po výmene predsedu nastanú aj zmeny na postoch podpredsedov ZMOS, Sýkora odmietol s tým, že o tejto veci ešte nerozmýšľal. "Naučil som sa ísť do volieb s pokorou a nie s istotou, že vyhrám. Preto aj otázkou takýchto zmien sa môžem zaoberať až teraz," povedal. Priznal však, že najbližšieho človeka, s ktorým by chcel spolupracovať, vyselektovaného má.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies