Syed Kamall: Vyjednávača EP pre brexit by mali schváliť všetci europoslanci

NETKY.SK • 9 September 2016, 15:50 • 2 min
Syed Kamall: Vyjednávača EP pre brexit by mali schváliť všetci europoslanci

BRUSEL - O vyjednávačovi Európskeho parlamentu (EP) pre nadchádzajúce rokovania o vystúpení Británie z EÚ by malo spoločne rozhodnúť všetkých 751 europoslancov. Vyhlásil to britský poslanec a šéf politickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) Syed Kamall.

slovakia

left justify in out

Líder tretej najpočetnejšej frakcie tak spochybnil rozhodnutie Konferencie predsedov v EP, ktorá po svojom zasadnutí vo štvrtok za hlavného vyjednávača EP pre nadchádzajúce rokovania o tzv. brexite vymenovala belgického europoslanca a lídra Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE) Guya Verhofstadta.

 

Bývalý belgický premiér a líder štvrtej najvplyvnejšej frakcie v europarlamente uviedol, že je preňho česť reprezentovať túto inštitúciu v nadchádzajúcich rokovaniach o odchode Británie z EÚ.

 

 

Líder ECR však v správe pre médiá upozornil, že ak chce europarlament vymenovať svojho vyjednávača pre brexit, musí o tom rozhodnúť väčšina hlasov všetkých 751 členov, a nie predseda Martin Schulz.

 

 

"Nie je správne, že predseda a niekoľko mužov zo zadných kancelárií môžu rozhodnúť o všetkom a určiť ho demokraticky zvoleným zástupcom," komentoval Kamall výber vyjednávača Konferenciou predsedov. Tá združuje lídrov politických skupín a predsedu EP.

 

Kamall dodal, že ak parlament ako inštitúcia považuje Verhofstadta za tú správnu osobu, ktorá by ho mala zastupovať pri rokovaniach o brexite, potom je jeho vymenovanie v poriadku, ale súvisiace "zákulisné rokovania" sú podľa neho neúctivé ku zvyšku europoslancov a voči ich voličom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona