Swoboda: Problémom Rómov v Košiciach nie je múr, ale integrácia

NETKY.SK • 14 Október 2013, 17:36 • 2 min
Swoboda: Problémom Rómov v Košiciach nie je múr, ale integrácia

KOŠICE – Nie takzvaný diskriminačný múr na sídlisku Luník VIII v Košiciach, ale integrácia Rómov je problémom. Uviedol to dnes v Košiciach predseda Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente Hannes Swoboda.

slovakia

left justify in out

„Zahraničné média ten múr opisovali ako súvislú stenu, ktorá bráni obyvateľom Luníka IX vo voľnom pohybe. Našťastie som sa presvedčil, že to nie je tak,” dodal Swoboda. Počas návštevy Košíc navštívil aj Strednú odbornú školu na Kukučinovej ulici v Košiciach. „Z viac ako tisícky žiakov je tam asi 300 mladých Rómov. To je príklad pozitívneho prístupu k tomuto etniku,“ doplnil. Uviedol tiež, že jeho frakcia v Európskom parlamente naštartovala program Reštart Európa. „Je to vlastne diskusia o tom, čo má byť samotná Európa,“ zdôraznil. Za najdôležitejší problém považuje to, aby mal v Európe každý prácu. „V tomto regióne je potrebné podporiť aj tie skupiny obyvateľov, ktoré v minulosti veľkú podporu nemali. A tu počítame aj Rómov,“ podčiarkol Swoboda. Zároveň doplnil, že nie každý rád vidí, ak sa uprednostňuje jedno etnikum pred druhým, ale dôležité je, aby sa zabezpečili rovnaké štartovacie podmienky pre všetkých. „Bol som dojatý z projektu v U.S. Steel, ktorý Rómov nielen zamestnáva, ale vytvára na nich aj tlak, aby posielali deti do školy,“ priznal. Vzdelanie je podľa Swobodu jedinou cestou, ako trvalo zabezpečiť integráciu Rómov aj v budúcnosti. „Neexistujú rýchle riešenia, aj keď si uvedomujem, že ich možno ľudia čakajú. Rómom však môžu pomôcť už naštartované projekty a tiež projekty napomáhajúce ich vzdelaniu,“ doplnil Swoboda a dodal, že bez finančnej podpory Európskej únie by sa to nemohlo podariť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona