Swoboda nesúhlasí s Ficovými výrokmi na adresu menšín

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 11:18 • 2 min
Swoboda nesúhlasí s Ficovými výrokmi na adresu menšín

BRATISLAVA - S vyjadreniami premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na adresu menšín, ktoré povedal na minulotýždňovej konferencii Matice slovenskej, nesúhlasí predseda skupiny sociálnych demokratov v Európskom parlamente Hannes Swoboda. Tvrdí to strana SMK.

slovakia

left justify in out

Hanessovi kvôli vyjadreniam premiéra napísala list europoslankyňa Edit Bauer (SMK). "Swoboda uistil poslankyňu EP, že takisto nesúhlasí s výrokmi Roberta Fica a že vyšetrí pozadie jeho slov," napísal tlačový odbor strany.

Premiér na konferencii Matice slovenskej povedal, že nezávislý štát Slováci podľa neho nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážia, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. "Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín vídame predovšetkým požadovačnosť, ale nijaké povinnosti voči štátu, skôr natiahnuté ruky, ale minimálne pestovanie občianskych cností. Toto sa musí zmeniť a práve tu vidím úlohu Matice Slovenskej. Ona musí byť strážkyňou budovania vlastenectva mladých ľudí a rozvíjať najlepšie duchovné a národné tradície," uviedol Fico. Premiér v rozhovore pre denník ÚJ SZÓ po niekoľkých dňoch povedal, že nechcel nikoho uraziť. Rozhneval ho jeden konkrétny prípad, na základe ktorého zovšeobecňoval.

SMK sa však domnieva, že sa začal "nevídaný tlak" na občanov iných národností. Dôkazom je podľa strany fakt, že ministerstvo školstva požiadalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), aby vyvíjalo tlak na samosprávy na národnostne zmiešanom území a zabezpečilo výchovu detí v štátnom jazyku v akomkoľvek malom počte. "Túto skutočnosť chápe Strana maďarskej komunity ako nepodložený tlak na samosprávny systém, na svojprávnosť rozhodovania legitímne zvolených predstaviteľov samospráv, na zásah do základného piliera demokracie – miestnej samosprávy," povedal podpredseda strany Péter Őry. Strana vyzvala predstaviteľov vlády SR, aby prestali vyvíjať tlak na občanov iných národností a rešpektovali skutočnosť, že samosprávy majú možnosť rozhodnúť a riadiť život v obci.

Ministerstvo školstva odmieta informáciu SMK, že samosprávy vyvinuli tlak na národnostne zmiešaných územiach s cieľom za každých podmienok zabezpečiť možnosť vzdelávania v štátnom jazyku pri akomkoľvek nízkom počte detí. "Nič také z našej strany nebolo ani len náznakom komunikované. Tiež odmietame tvrdenia o 'nátlaku'," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Potvrdil, že list ministerstvo ZMOSu odoslalo, a to pre podnety zo strany rodičov detí slovenskej národnosti žijúcich na zmiešanom území, kde sú zriadené len školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. "Dôvodom ich nespokojnosti boli neuspokojené požiadavky na predstaviteľov orgánov miestnej samosprávy o zabezpečenie výchovy a vzdelávania ich detí v štátnom jazyku v materských školách aj v základných školách formou zriadenia tried s vyučovacím jazykom slovenským," spresnil Kaliňák. Samosprávy by podľa neho mali v rámci svojich možností vytvoriť podmienky na vzdelávanie všetkých detí v takom jazyku, v akom jazyku požadujú vzdelávanie rodičia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies