FOTO Katastrofálna situácia na cestách: Sneh komplikuje dopravu, uzatvorili Donovaly aj Šturec

NETKY.SK • 12 Január 2017, 10:43 • 2 min
FOTO Katastrofálna situácia na cestách: Sneh komplikuje dopravu, uzatvorili Donovaly aj Šturec

BRATISLAVA - Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým, miestami kašovitým snehom hrúbky 1 - 3 cm, na východnom Slovensku je prevažne vlhký až mokrý, informuje Slovenská správa ciest.

slovakia

left justify in out

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 cm, na cestách nižších kategórií miestami do 5 cm. V obvode Tisovec a Hnúšťa je na cestách nižších kategórií miestami zľadovatený sneh do hrúbky 2 cm, v obvode Martin do hrúbky 4 - 5 cm.

 

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky 1- 3 cm, na HP Veľké Pole, Cukmantel, Látky - Prašivá, Vrchslatina, Šturec, Donovaly a Kremnické Bane do 4 - 5 cm a na HP Huty do 5 -1 0 cm. Na HP Zbojská je zľadovatený sneh hrúbky 2 cm.

 

Na hraničnom priechode Svrčinovec v smere do ČR je premávka zastavená pre problémy na českej strane.

 

 

 

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzavreté pre nákladnú dopravu. 

 

 

 

V obci Kláštor pod Znievom je vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. V obci sa na cestu III/1796 následkom mrazov vylieva potok. 

 

Na ceste III/2442 Zvolen - Môťová po poruche vodovodu v úseku km 0,800 - 1,000 je poľadovica. 

 

Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť do 100 m na D1 v úseku Čataj - Žilina a Liptovský Mikuláš - Poprad, R1 v úseku Trnava - Zvolen a na D2 v úseku Bratislava - Brodské a v okolí Čadce a Stakčína. 

 

Na ceste I/66 HP Besník a na cestách v okresoch Námestovo a Tvrdošín sa tvoria snehové jazyky a záveje. 

 

Vplyvom počasia a poveternostných podmienok na celom území SR môže sneh naviaty na vozovky namŕzať alebo vplyvom silného vetra sa môžu vytvárať snehové jazyky. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je potrebné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. 

 

Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený HP Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

 

Hasiči od rána pomáhali pri viacerých dopravných nehodách

Hasiči v Prešovskom kraji dnes zasahovali pri väčšom počte dopravných nehôd ako je zvykom, pod čo sa podpísalo aj nepriaznivé počasie. Od rána snežilo a na viacerých miestach fúkal silný vietor. Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej webstránke upozorňuje, že z dôvodu siného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v okresoch Prešov a Stará Ľubovňa sa tvoria snehové jazyky a zaveje.

 

 

 

Ako informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, hasiči pomáhali vodičom havarovaných vozidiel v okresoch Svidník, Bardejov, Sabinov, Prešov, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Humenné. Nehody si vyžiadali iba ľahké zranenia.

 


Dopoludnia sa v Bratislave stalo sedem nehôd a 20 škodových udalostí

Sedem dopravných nehôd a 20 škodových udalostí zaevidovali policajti počas zasneženého štvrtkového dopoludnia na cestách Bratislavského kraja. Agentúru SITA o tom informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Polícia vodičov žiada, aby jazdili opatrnejšie, jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky, znížili rýchlosť a dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami. Chodci by sa zase mali presvedčiť, či je bezpečné vstúpiť na cestu. 

 

Prímestské autobusové linky majú viac ako hodinové zdržanie

Nočné sneženie v hlavnom meste i jeho okolí spôsobilo komplikácie na cestách. Následkom je i výrazné meškanie spojov verejnej dopravy. Prímestské autobusové linky napríklad prichádzajú do hlavného mesta s oneskorením, ktoré dosahuje desiatky minút.

 

"Najhoršia situácia je v smere od Šamorína, Malinova a Ivanky pri Dunaji, kde od rána až do týchto chvíľ dosahujú meškania 60 až 100 minút," priznala Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines, zabezpečujúcej v Bratislavskom kraji regionálnu autobusovú dopravu. "V smere od Senca je zdržanie 50 až 90 minút, z Pezinka prichádzajú prímestské autobusové linky so 40 až 60 minútovým zdržaním. Najmenšie, i keď aj v tomto prípade výrazné zdržanie zaznamenávame pri linkách v smere od Stupavy, kde oneskorenie dosahuje 15 až 30 minút," dodala Vozárová.

 

 

 

Komplikovaná je i situácia v samotnom hlavnom meste. Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová TASR informovala, že bratislavská MHD premáva na všetkých linkách. "Avšak vzhľadom na priepustnosť komunikácií a svetelne riadených križovatiek zaznamenávame výrazné zdržanie spojov,“ uviedla hovorkyňa.

 

Pre sneh meškajú spoje mestskej hromadnej dopravy

Pre nočné sneženie momentálne v hlavnom meste SR Bratislave meškajú spoje mestskej hromadnej dopravy (MHD). Pre agentúru SITA to dnes ráno uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová s tým, že MHD premáva na všetkých linkách, pre nepriepustnosť ciest a svetelne riadených križovatiek však spoje výrazné meškajú.

 

 

 

 

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman, na cestách v mimobratislavsých okresoch je kašovitý sneh. "Aktuálna situácia v Bratislave na cestách II. a III. triedy je zatiaľ bez väčších komplikácií. Cesty sú zjazdné, do dvoch centimetrov pokryté vrstvou kašovitého snehu alebo mokré," poznamenala s tým, že v týchto okresoch jazdí momentálne dvanásť sypačov. Cesty podľa hovorkyne upravujú pluhovaním a ošetrujú chemickým posypom. 

 

 

 

V okresoch Prešov a Stará Ľubovňa hlásia tvorbu závejov

Na celom území Prešovského kraja dnes sneží, všetky cesty sú však zjazdné. Z dôvodu silného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v okresoch Prešov a Stará Ľubovňa tvoria snehové jazyky a záveje, informuje o tom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej internetovej stránke. Cesty v kraji sú mokré, na cestách prvej triedy sa miestami nachádza kašovitý posypaný sneh do troch centimetrov, podobná je situácia aj na cestách druhej a tretej triedy. Zjazdné sú podľa cestárov aj horské priechody. 

 

Na Orave dnes boli neprejazdné už dve cesty, povrch vozoviek pokryl čerstvý sneh

Povrchy vozoviek na severnom Slovensku pokrýva dnes ráno podľa aktuálnych informácií Slovenskej správy ciest (SSC) čerstvo napadaný sneh. V dôsledku poveternostných podmienok a dopravnej nehody dnes boli neprejazdné už dve cesty v Dolnom Kubíne a okolí. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

 

V dolnokubínskej mestskej časti Kňažia sa po 6.00 h stala podľa neho dopravná nehoda štyroch motorových vozidiel, cesta I/59 bola v dôsledku toho úplne neprejazdná. Vodiči pre neupravenú vozovku neprešli ani úsekom medzi Zázrivou a Terchovou, cesta III/583 bola neprejazdná pre všetky motorové vozidlá.

 

Silné sneženie obmedzuje podľa SSC dohľadnosť do 100 metrov na severnej diaľnici D1 medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Na vozovkách v okresoch Námestovo a Tvrdošín sa tvoria snehové jazyky a záveje. Zvýšenú opatrnosť a vzájomnú ohľaduplnosť si vyžaduje prejazd cez horské priechody.

 

Na väčšine ciest v Liptove a na Orave sa nachádza vrstva čerstvého kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií miestami do piatich centimetrov. Jednou zo základných podmienok bezpečnej a bezproblémovej zjazdnosti je použitie zimných pneumatík.

 

SHMÚ vystríha pred tvorbou snehových jazykov a závejov na celom Slovensku

Na celom území Slovenska sa dnes môžu tvoriť miestami snehové jazyky a záveje. Pred ich tvorbou vystríha Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Jeho výstraha prvého, najnižšieho stupňa platí až do piatka (13.1.) večera.

 

img

 

Meteorológovia tiež upozornili na vietor, ktorý fúka na hrebeňoch najvyšších slovenských hôr. Krátkodobo môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 25 až 31 metrov za sekundu (90 až 115 km/h). Aj v tomto prípade ide o výstrahu prvého, najnižšieho stupňa. V piatok sa k týmto dvom nepriaznivým faktorom pridá i sneženie vo východnej časti Slovenska a riziko poľadovice na západe krajiny.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies