ŠVPS našla v reťazcoch vajcia z neobohatených klietok

NETKY.SK • 20 Január 2012, 08:24 • 2 min
ŠVPS našla v reťazcoch vajcia z neobohatených klietok

ŠVPS našla v reťazcoch vajcia z neobohatených klietok

slovakia

left justify in out

img

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona (Most-Híd) vykonala v slovenskej obchodnej sieti kontrolu zameranú na predaj vajec od nosníc chovaných v tzv. neobohatených klietkach, ktorých predaj je v zmysle európskej legislatívy od roku 2012 zakázaný.

"V stredu (18.1.) pracovníci ŠVPS SR vykonali kontrolu v prevádzke Tesco Stores SR, a. s., na Zlatých pieskoch, kde našli 4410 kusov vajíčok s poľským označením, ktoré sa nenachádza na zozname povolených prevádzok," uviedol dnes na brífingu Simon.

Inšpektori podľa Simona následne nastúpili do firmy, ktorá tieto vajíčka na Slovensku v Seredi balila. "Je to firma Larim SK, s. r. o., kde dnes našli 216.000 kusov vajíčok z dovozu, od ďalšej prevádzkarne z Poľskej republiky, taktiež z nepovolenej farmy, ktorá nemá oprávnenie predávať vajcia na priamy predaj," priblížil minister.

"Naši inšpektori v tejto baliarni dnes zároveň zistili, že 21.600 kusov vajec bolo distribuovaných aj do siete Metro," informoval ďalej minister pôdohospodárstva. Pre obchodnú sieť Tesco, Metro, ako aj pre samotnú baliareň v Seredi podľa neho platí zákaz uvádzania týchto vajíčok do predaja. Sú povinní stiahnuť ich z trhu a vrátiť do Poľska.

Inšpektori veterinárnej a potravinovej správy dnes vykonávajú kontrolu aj v ostatných obchodných sieťach. "Problémom týchto vajíčok je, že nemajú čo robiť na trhu, teda ani na slovenskom trhu. Navyše, dovoz od nepovoleného výrobcu nebol nahlásený ŠVPS SR v zmysle zákona o potravinách tak, ako je to potrebné," podčiarkol Simon.

Pripomenul, že všetci slovenskí farmári produkujúci hydinu a vajcia boli nútení vykonať nemalé investície preto, aby mohli od januára tohto roku predávať vajíčka v čerstvom stave v zmysle európskej a slovenskej legislatívy.

"Dodávateľ Larim SK sa nám písomne zaviazal, že od 1. januára 2012 nám bude dodávať vajcia, ktoré budú v súlade s požiadavkou smernice EÚ," uviedla pre TASR v reakcii na Simonove vyjadrenia manažérka vonkajších vzťahov Tesco Stores SR, a. s., Oľga Hrnčiarová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies