Svižná francúzska ofenzíva proti hustej rumunskej obrane

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 13:28 • 2 min
Svižná francúzska ofenzíva proti hustej rumunskej obrane

PARÍŽ - Tradične s reprezentáciou organizujúcej krajiny odštartuje v piatok zápasové dianie majstrovstiev Európy futbalistov. Na štadióne Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis si v A-skupine Francúzi o 21.00 h zmerajú sily s Rumunskom. Otvárací duel šampionátu UEFA zverila do rúk hlavného rozhodcu Viktora Kassaia, hoci ináč renomovaný maďarský arbiter na predchádzajúcich ME "vyhorel".

slovakia

left justify in out

V histórii ME mal úvodný duel málokedy takého jasného favorita. "Galský kohút" pred podujatím kikiríka veľmi hlasno, Rumuni naopak predstavujú pomerne nenápadný tím. Futbalový papier sa však vie ľahko pokrčiť a varovaním pre trikolórových optimistov by mohla byť vzájomná bilancia - v štyroch z predchádzajúcich piatich meraní síl sa zrodila remíza, na ME naposledy v roku 2008 (0:0). To jediné víťazstvo (2:0) Francúzi slávili v kvalifikácii na EURO 2012 v Paríži.

 

"Les Bleus" budú súčasťou otváracieho zápasu ME štvrtýkrát. V roku 1960 prehrali v Paríži s Juhosláviou 4:5, v roku 1984 zdolali tiež v Paríži Dánov 1:0 a potom sa stali doma šampiónmi. O osem rokov neskôr v Štokholme remizovali s domácim Švédskom 1:1. Tie druhé dva výsledky vcelku ladia so všeobecnou líniou gólovo neúrodných úvodov - od roku 1980 na 9 turnajoch padli len v dvoch prvých zápasoch viac ako dva góly, keď v roku 2000 zdolali Belgičania Švédov 2:1 a rovnako na ďalšom šampionáte Gréci Portugalcov. Na druhej strane sa v tomto dlhom intervale nezrodil ani jeden bezgólový zápas.

 

"Náš cieľ je ísť až do konca a vyhrať," cituje DPA mladého krídelníka Kingsleyho Comana, ktorý síce nebude figurovať v základnej zostave, ale podobne ako v Bayerne Mníchov je pripravený na pozíciu striedajúceho žolíka. Tréner Didier Deschamps sa o jasnej doktríne vyjadruje diplomatickejšie a naznačil, že ani remíza by nebola pre jeho mužstvo tragédiou: "Všetci nás chcú vidieť triumfovať. Takýto veľký turnaj je pre ľudí v krajine zmietanej sociálnymi nepokojmi príležitosťou uniknúť zo všednej reality. Prvý zápas je dôležitý, ale v postupovom systéme nie je rozhodujúci."

 

Deschamps zdvihol na hlavu trofej majstrov sveta v roku 1998 ako kapitán tímu, ktorý bol prešpikovaný hviezdami ako Zidane, Henry, Desailly, Blanc, Thuram ap. Teraz štartuje proti defenzívne silným Rumunom v ešte väčšej "riadiacej funkcii" opäť so silným menoslovom. Z hľadiska ofenzívnych očakávaní i hráčskej typológie mu to vychádza na zdanlivo archaický systém 4-3-3, ale s jediným čistokrvným hrotom Oliverom Giroudom, lebo Antoine Griezmann i Dimitri Payet hrajú skôr z podhrotových, resp. krídelných pozícií. Túto obávanú trojicu bude tlačiť mimoriadne univerzálny stred poľa na čele s hviezdou Juventusu Turín Paulom Pogbom.

 

Na rozdiel od Francúzov, ktorí dva roky neodohrali súťažný zápas, za všeobecne oveľa menej výraznými Rumunmi stojí paradoxne "kus papiera" s dych vyrážajúcimi číslami. V kvalifikácii dostali len dva góly a až tesne pred ME ukončili sériu nezdolanosti na počte 18 zápasov. Avšak tréner Anghel Iordanescu cíti, že v piatok bude jeho tím potrebovať výdatnú dávku šťastia: "Francúzi majú nad nami jasnú kvalitatívnu prevahu. V ich tíme sú elitní futbalisti z klubov, ktoré sa presadzujú v Lige majstrov a v Európskej lige. My máme osadenstvo z líg v Rumunsku, Bulharsku, Izraeli a Katare. Ja si myslím, že Francúzsko bude vo finále a že ho aj vyhrá."

 

A-skupina:

 

Francúzsko - Rumunsko /piatok 21.00, Saint-Denis/

 

Predpokladané zostavy:

 

Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Rami, Evra - Matuidi, Kante, Pogba - Griezmann, Giroud, Payet

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat - Hoban, Pintilii - Popa, Stanciu, Stancu - Andone

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies