Svitko sa teší na svoj jubilejný desiaty Dakar: Som pripravený

NETKY.SK • 22 November 2018, 15:55 • 2 min
Svitko sa teší na svoj jubilejný desiaty Dakar: Som pripravený

Bratislava - Motocyklový jazdec Štefan Svitko sa už nevie dočkať svojho jubilejného desiateho štartu na prestížnych pretekoch Rely Dakar (6. - 17 januára 2019). Na 41. ročníku, ktorý bude kratší a odohrá sa len na území Peru, sa predstaví s novou motorkou.

slovakia

left justify in out

"Je menšia a ľahšia možno aj o desať kíl, čo je veľmi cítiť," pochvaľoval si pred nalodením stroja do dejiska pretekov. V roku 2016 prišiel do cieľa na výbornom 2. mieste, čo znamenalo historicky najlepšie umiestnenie slovenského pretekára na podujatí. Vlani preteky nedokončil pre poranenie ramena pri páde v desiatej etape.

 

Svitkovi sa v tomto roku zranenia vyhýbajú a môže sa plne koncentrovať na blížiace sa podujatie. "Zdravotne a fyzicky sa cítim veľmi dobre. Verím, že sa budem môcť bez zranenia pripravovať až do posledného dňa pred odletom. Trikrát za týždeň som trénoval na pieskových tratiach v Maďarsku, popri tom v posilňovni. Veľa sme testovali, aj keď sme nie všetko stihli. Máme konkurencieschopnú motorku, aby sme sa mohli porovnávať s tými najlepšími. Som dobre pripravený kondične aj po jazdeckej stránke. Veľmi sa teším," povedal 36-ročný slovenský reprezentant.

 

Štyridsiaty prvý ročník Dakaru bude prebiehať iba na území Peru. Počas desiatich etáp sa bude jazdiť prevažne na náročných pieskových dunách. "Preteky budú síce kratšie, ale o to náročnejšie, keďže sa pôjde po zradnom piesku. Som rád, že sa nejazdí v Bolívii. Tam je zima, vysoká nadmorská výška, každý deň tam pršalo a počas toho som trpel. Napriek menšiemu počtu kilometrov určite nebudú preteky ľahšie, pretože piesok je nebezpečný. Dôležitá bude koncentrácia. Dakar vie vždy niečím prekvapiť. Za deväť rokov som nazbieral síce dosť skúseností, no je to z veľkej časti aj o šťastí. Ako každý rok dám do toho všetko a uvidím, ako sa nám bude dariť. Konkurencia je veľká, dvadsať jazdcov myslí na pódiové umiestnenie. Skončiť v najlepšej desiatke by bol úspech. Urobím všetko pre to, aby sme sa po Dakare stretli a mohli oslavovať."

 

Najúspešnejší Slovák v histórii Dakaru bude mať na podujatí novú motorku, ktorú si otestoval a je s ňou spokojný. "Motorka je menšia a ľahšia možno aj o desať kíl, čo je veľmi cítiť. Ľahšie sa ovláda, motor je výkonnejší. Je to najlepšia motorka, s akou som kedy na týchto pretekoch bol."

 

Svitko si po deviatich rokoch užije koniec roka doma s rodinou, keďže do Peru odlieta až po Novom roku. "Do Južnej Ameriky ideme 2. alebo 3. januára a tak sa teším na spoločného Silvestra s rodinou. Ak vydržím byť hore do polnoci, tak si pripijeme, ale žiadne veľké oslavy to nebudú. Pre mňa je Dakar priorita, veľa som tomu obetoval."

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies