Svitko po návrate z Dakaru: V takej konkurencii je 9. miesto super

NETKY.SK • 23 Január 2014, 16:55 • 2 min
Svitko po návrate z Dakaru: V takej konkurencii je 9. miesto super

BRATISLAVA - Boli to moje najťažšie preteky, ale s výsledkom môžem byť spokojný. Aj tak zhodnotil svoju piatu účasť na Rely Dakar slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko, ktorý na tohtoročnom tradičnom púštnom dobrodružstve obsadil celkové deviate miesto.

slovakia

left justify in out

"V prvých štyroch-piatich etapách odišlo strašne veľa jazdcov, či už z technických alebo zdravotných dôvodov. Záver pretekov bol o čosi jednoduchší, neboli to až také náročné etapy. Tento Dakar bol síce pre mňa piaty, ale zrejme najťažší. S 9. miestom som spokojný, aj keď som chcel viac. No pri dnešnej konkurencii je to naozaj super výsledok," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii 31-ročný pretekár. Podľa vlastných slov mu v Južnej Amerike robilo veľký problém najmä skoré vstávanie a málo priestoru na oddych. "Keď nespím, je to pre mňa veľký problém. Lenže tam veľa času na spánok nie je, stále treba niečo robiť. Vstávali sme už okolo 3:15. Veľká vďaka patrí aj mechanikom, že aj v takýchto podmienkach odviedli dobrú prácu. Keby sme však spali v hoteloch, nebol by to Dakar," pokračoval.

Jazdec Slovnaft teamu si z tradičného podujatia priniesol množstvo zážitkov. Žiaľ, nie všetky sú len pozitívne - ani jemu sa nevyhli pády či penalizácia. "Bolo to dosť zlé, keď som spadol a nemohol som prijať pomoc, dve etapy som išiel s ohnutýmu riadidlami. Bolel ma chrbát, bok, nemohol som sa postaviť. Bol som rád, že motorka vôbec naštartovala," povedal odľahčene Svitko. Podujatia takéhoto rangu však prinášajú aj horšie momenty, ako napríklad úmrtia. Počas tohtoročného podujatia prišiel o život pretekár Eric Palante, pri autonehode zomreli aj dvaja argentínski neakreditovaní žurnalisti. "Určite tam pracujú emócie. Porozprávame sa o týchto zlých momentoch, ale Dakar je jednoducho aj o tom. Patria k tomu aj smutnejšie momenty, no jazdec musí ísť vždy ďalej. O tom je šport. Podobné veci sa predsa môžu stať hocikde, nebudem teraz kvôli tomu doma sedieť," vysvetlil.

Svitko doposiaľ dosiahol najlepšie umiestnenie na Rely Dakar v roku 2012, keď obsadil v konečnej klasifikácii piatu priečku. O rok neskôr vylepšil jeho výsledok Ivan Jakeš štvrtým miestom. Svitko mal tak tentoraz o motiváciu viac - prekonať doterajšie historické maximum slovenských jazdcov. "Robil som, čo bolo v mojích silách, aby som sa umiestnil čo najlepšie. Samozrejme, každý máme nejaké ciele. Chcel som byť tretí," povedal s úsmevom a dodal, že ak mu bude zdravie slúžiť, opäť sa chce postaviť na štart slávnych pretekov. V najbližších dňoch si ale užije vytúžený oddych a potom sa pustí do práce. "Týždeň-dva si chcem dať voľno, ešte som trochu poudieraný. O dva mesiace sa mi začína sezóna, takže musím myslieť aj na tréning, zrejme niekam vycestujem."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies