Svitko na Rely Dakar 2015 s novým strojom a novým mechanikom

NETKY.SK • 19 November 2014, 12:58 • 2 min
Svitko na Rely Dakar 2015 s novým strojom a novým mechanikom

BRATISLAVA - Jeden z najúspešnejších slovenských motocyklových jazdcov Štefan Svitko sa šiestykrát v kariére zúčastní na prestížnom podujatí Rely Dakar. Budúcoročná edícia pretekov, ktorá sa ako 37. v poradí opäť pôjde na území troch krajín v Južnej Amerike, sa uskutoční v termíne od 4. do 17. januára 2015.

slovakia

left justify in out

Svitko sa na pretekoch predstaví na novom stroji. Motocykel KTM RallyReplica 450 má v porovnaní v jeho predchodcom o desať kilogramov menšiu hmotnosť a je lepšie ovládateľný. Špeciálny rám je z chróm-molybdénovej ocele, najväčší rozdiel je však v absencii karburátora. KTM 450 má priame vstrekovanie paliva, čo je výhodou vo vyšších nadmorských výškach.
     

"Z nového stroja som úplne unesený, už sa veľmi teším na samotné preteky. Má iný motor, nemá karburátor, ale vstrekovanie paliva. Keď sme ju pred niekoľkými týždňami dostali, tyčky v spojke boli o tri-štyri milimetre kratšie, takže sme ju museli upraviť. Síce nám tak zostal kratší čas na prípravu, ale som rád, že sme to stihli," pochvaľoval si kvality novej motorky Svitko, ktorý bude na Rely Dakar 2015 v Argentíne, Čile a Bolívii hájiť farby klubu Slovnaft.
     

Rodák zo Žaškova ako prvý Slovák dokončil Rely Dakar 2010 hneď pri svojej premiére, pričom obsadil 13. miesto. Za svoje výkony na podujatí získal ocenenie pre najlepšieho nováčika. V nasledujúcom ročníku ho postihli technické problémy motocykla, pre ktoré ukončil súťaž po 8. etape. Historický úspech dosiahol na 34. ročníku, kde patril medzi najlepších a napokon obsadil konečné piate miesto. O rok neskôr utrpel počas pretekov zranenie ruky, ktoré mu nedovolilo súťaž dokončiť. Tento rok v januári však opäť bodoval a skončil celkovo deviaty. 
     

Svitko po roku opäť cíti šancu na kvalitné umiestnenie. "Rád by som nadviazal na piate miesto z roku 2012. Mojim hlavným cieľom bude pokoriť slovenský rekord a vybojovať si čo najlepšie umiestnenie. Šanca uspieť je každý rok, ale kvalitných súperov je čoraz viac. Chce to šťastie a hlavne nepadať," naznačil ambície slovenský pretekár. Svitko si veľa sľubuje od novej motorky: "To, že mám na stroji vstrekovanie, je veľký výhoda. Už v uplynulom ročníku som kvôli karburátoru veľa strácal. Som presvedčený, že teraz sa rozdiely  zmažú a budem bližšie k elite. Na piesku som už tak rýchly, vstrekovanie mi pomôže vo vyšších nadmorských výškach."
     

Nový stroj už o niekoľko dní poputuje loďou do dejiska pretekov. Svitko bude do začiatku podujatia trénovať na starších modeloch. "Máme v pláne trénovať niekoľko týždňov v Chorvátsku, kde chcem absolvovať aj kondičné sústredenie. V Južnej Amerike nás čakajú náročné podmienky, chcem sa pripraviť čo najlepšie," dodal.
     

Premiéru na Dakare si odbije jeho nový technicko-logistický tím v zložení Zlatko Novosad, Martin Kubačka. Novosad ako päťnásobný majster Slovenskej republiky v endure a cross-country bude mať na starosti údržbu motocykla. Kubačka, ktorý aktuálne pôsobí aj vo funkcii technického komisára pri Slovenskej motocyklovej federácii, bude zodpovedný za logistiku a aktualizáciu informácií.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona