Svitko chce v októbri reprezentovať Slovensko na finále ME v endure v Gelnici

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 13:45 • 2 min
Svitko chce v októbri reprezentovať Slovensko na finále ME v endure v Gelnici

BRATISLAVA - Úspešný slovenský motocyklista a osemnásobný účastník Rely Dakar Štefan Svitko pri plánovaní novej sezóny počíta aj s finále majstrovstiev Európy, ktoré budú v októbri v Gelnici.

slovakia

left justify in out

"Na tomto šampionáte v enduro v Gelnici by som chcel štartovať. Rád budem súčasťou slovenského tímu. Pravda, ak budem zdravotne v poriadku. Sú to družstvá. Je to niečo podobné ako Šesťdňová, lenže v európskom meradle. Šesťdňová je celosvetové podujatie, ME v endure zasa európske," pripomenul 34-ročný rodák zo Žaškova a pokračoval: "Keď bolo toto podujatie pred štyrmi rokmi v Krompachoch, skončili sme ako slovenský tím na 3. mieste. Radi by sme si tento úspech zopakovali, obhájili, alebo aspoň sa k nemu priblížili. Urobíme pre tento cieľ všetko, čo bude v našich silách."

Druhý muž celkového hodnotenia Rely Dakar v ročníku 2016 sa pri bilancovaní uplynulej súťažnej sezóny pristavil aj pri skutočnosti, že mnohé podujatia slovenského šampionátu v enduro a country crose mu kolidovali so zahraničnými rely, na ktorých sa zúčastnil v rámci prípravy na Rely Dakar . "Samozrejme, že chcem štartovať na majstrovských pretekoch, veď som niekoľkonásobný majster Slovenska v enduro a country crosse. Teraz v Borskom Mikuláši, kde sa nám 25. marca začína nový súťažný ročník, štartovať pravdepodobne nebudem, lebo už dva týždne ma trápi zranená ruka. Ešte nie som definitívne rozhodnutý, ale skôr nie," tvrdil Štefan Svitko. Bolestivé zranenie ľavej ruky si spôsobili pre tréningu v Maďarsku. "Po návrate z Dakaru som si dal týždňový oddych, potom som išiel na sústredenie do Talianska a trénoval som aj v Maďarsku. Práve tam som mal nezmyselný pád, pri ktorom som si udrel zápästie o zem. Našťastie som si ho nezlomil. Po štyroch dňoch som opäť trénoval, lenže ruka ma bolela, opuchla a začali mi tŕpnuť prsty. Preto musím nosiť ortézu. Možno sa to v priebehu týždňa - dvoch zlepší, možno nie. Dosť ma to limituje v príprave. Musím však byť trpezlivý, nič iné mi nezostáva. Ak chcem opäť jazdiť, musím byť v prvom rade zdravotne v poriadku," vysvetlil Štefan Svitko dôvody, prečo prečo sa pesimisticky pozerá na začiatok novej sezóny na domácich tratiach.

Priznal tiež, že tohtoročný neúspešný Dakar ho už prebolel. Už sa s ním dokázal vyrovnať, hoci nie všetko bolo podľa jeho predstáv. Veľakrát sa o priebežnom poradí rozhodovalo nie na trati, ale za zeleným stolom. Aj k penalizácii za tankovanie na nepovolenej pumpe, po ktorej klesol až na 25. miesto. "Niekto nahlásil jazdcov z tímu Honda, že tankovali na neschválenej pumpe. Organizátori súťaže stiahli GPS prvej dvadsiatke jazdcov, bol som medzi nimi, nedalo sa s tým už nič robiť. Potrestali ma tak ako všetkých ostatných," reagoval Štefan Svitko na otázku agentúry SITA. "Či sa tomu nedalo vyhnúť? Samozrejme, že dalo. Dnes to už každý vie. Po pretekoch je každý múdry... Nemusel som tam tankovať, urobil som to preventívne, lebo tam pohonné hmoty čerpali viacerí. Ako jazdci predo mnou, tak aj za mnou. Nemusel som tam ísť. Urobil som chybu, ktorú som už odtrpel. Už je to za mnou. Už to neriešim. Čo sa stalo, sa už nedá zobrať späť. Nedá sa to vrátiť. V depe sa diali aj iné veci, človek to nemal ani kedy riešiť. Jazdci sa strážili všetkými spôsobmi. Ja som doplatil na to, že som bol súčasťou tohto súboja. Keď bolo zle, potrestaní jazdci povedali, že aj ja som tam bol," priblížil Štefan Svitko zákulisie tohoročného Dakaru. Po návrate domov ho preto potešilo sedenie s jeho generálnym partnerom, ktorý mu prisľúbil pomoc aj v budúcom ročníku tohto náročného motoristického dobrodružstva. "Som rád, že môj hlavný partner ma neberie iba ako marketingovú záležitosť. Za tie roky úzkej spolupráce sme si vytvorili dobrý vzťah, sme kamaráti a partneri. Porozprávali sme sa aj o iných veciach, nie iba o Dakare. Potešilo ma, že hneď na prvom spoločnom obede mi prisľúbili pomoc aj napriek tomu, že tohoročný Dakar sme všetci vyhodnotili ako neúspešný. Viem, že nemajú iba mňa, že sa angažujú v mnohých športových, spoločenských a kultúrnych akciách. Preto o našej ďalšej spolupráci budeme ešte rokovať. Musím počkať, kým príde môj čas. Musím byť trpezlivý," konštatoval Štefan Svitko.

Rodák z Oravy sa nebránil ani otázke, kto viac túži po úspechu na Dakare. Je to túžba generálneho partner alebo jazdca? "Ja si myslím, že obaja rovnakým dielom. V Slovnafte vedia, že som cieľavedomý, že si vytrvalo idem za svojim. Už dávnejšie sa presvedčili, že intenzívne žijem pre ten šport. Osem rokov jazdím Dakar. A kým mi to pôjde, budem ho jazdiť aj ďalej. Myslím si, že túžba byť úspešný nás všetkých poháňa dopredu,"  zdôraznil húževnatý motocyklista, ktorý v januári trénoval aj na zamrznutom jazere. "S jazdou na ľade mám skúsenosti. V minulosti, kým som nechodil na Dakar, som pravidelne v zime na ľade trénoval. Je to zábavné. Tento rok som chcel oprášiť hrotové pneumatiky, tak som sa k tomu vrátil. Je to taká zábava. Išiel som hneď na tréning. V príprave na budúcoročný Dakar som pokračoval aj na ľade. Využil som všetko, čo som mal v januári k dispozícii," zdôraznil úspešný slovenský reprezentant, ktorý štyrikrát na Rely Dakar skončil v elitnej desiatke a v roku 2010 ho vyhlásili za najlepšieho nováčika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies