Svitko chce na Dakare skončiť na stupni víťazov

NETKY.SK • 19 November 2015, 15:18 • 2 min
Svitko chce na Dakare skončiť na stupni víťazov

BRATISLAVA - Na svoj siedmy štart na prestížnej Rely Dakar (3. - 16. januára 2016) v Bolívii a Argentíne sa chystá najúspešnejší slovenský motocyklový reprezentant a jazdecký líder Slovnaft Teamu Štefan Svitko.

slovakia

left justify in out

Svitko sa v rokoch 2012 a 2015 umiestil na konečnom 5. mieste celkového poradia. Na 38. ročníku Rely Dakar myslí na pódiové umiestenie. "Chcel by som skončiť do 3. miesta. Pokúsim sa aj o víťazstvo v niektorej etape. Viem, že to bude ťažké, z roka na rok stúpa konkurencia a aj počet štartujúcich. Keď sa mi to nepodarí, nič sa nestane, Dakar sa bude jazdiť aj ďalší rok," povedal na tlačovej konferencii v Design Factory 33-ročný rodák zo Zaškova. Jeden z konkurentov mu ubudol.

 

Na štarte nebude päťnásobný víťaz Rely Dakar Španiel Marc Coma, ktorý sa stal športovým riaditeľom tohto podujatia. "Jeden z favoritov je zo štartovky vyškrtnutý, ale ďalší piati-šiesti továrenskí jazdci, ktorí sa celý rok pripravovali na Dakar, majú šancu zvíťaziť," uviedol Svitko, ktorý bude jazdiť na novom továrenskom motocykli KTM Rally Replica 450 a používať oleje MOL Dynamic. "Tento motocykel má lepšie perovanie," konštatoval Svitko, ktorý si pochvaľoval štart na októbrovej Rely Merzouga v Maroku, kde skončil na 3. priečke: "Získal som ďalšie skúsenosti, zdokonalil som sa v navigácii, viac som si zajazdil na motocykli." Svitko bude ešte do decembrového odletu do Južnej Ameriky jazdiť a trénovať na identickom staršom motocykli KTM spred vlaňajška. "Chystám sa na trate do Maďarska a Chorvátska, prípadne aj do Talianska," povedal.

 

Slovenský motocyklista bude mať k dispozícii osvedčeného mechanika Zlatka Novosada a Martina Kubačku, zodpovedného za logistiku a prenos informácií z aktuálneho diania na Slovensko. Do tímu pribudli dvaja nováčikovia Viliam Tóth a Marián Jacina, ktorí budú mať na starosti prevádzku karavanu, v ktorom bude Svitko nocovať. "Budem mať konečne pohodu, nebudem musieť bdieť pod stanom, keď vedľa mňa hučia agregáty. To ešte nezabezpečí môj dobrý výsledok, ale každá maličkosť tomu môže pomôcť." Pomôcť by mohlo aj štartové číslo 5, aké ešte žiadny slovenský pretekár v histórii na Dakare nemal pridelené. Pri svojom premiérovom štarte na Dakare v roku 2010 mal Svitko štartové číslo 128. "Predo mnou budú jazdiť len dobrí jazdci, menej sa bude prášiť. Ak chcem dosiahnuť dobrý výsledok, od začiatku bude musieť jazdiť na plný plyn," naznačil svoje ambície.

 

Motocykel KTM Rally Replica 450, sprievodný karavan, mechanické auto a náhradné súčiastky naloží Svitkov tím v piatok 20. novembra na loď vo francúzskom prístave Le Havre. Loď svoj náklad vyloží v mieste štartu v argentínskom Buenos Aires.

 

Program 38. ročníka Rely Dakar 2016 v Bolívii a Argentíne (3. - 16. januára 2016):

3. januára, otvárací ceremoniál a I. etapa: Buenos Aires - Villa Carlos Paz

4. januára, II. etapa: Villa Carlos Paz - Termas de Río Hondo

5. januára, III. etapa: Termas de Río Hondo - Jujuy

6. januára, IV. etapa: Jujuy - Jujuy

7. januára, V. etapa: Jujuy - Uyuni

8. januára, VI. etapa: Uyuni - Uyuni

9. januára, VII. etapa: Uyuni - Salta

10. januára: voľný deň

11. januára, VIII. etapa: Salta - Belén

12. januára, IX. etapa: Belén - Belén

13. januára, X- etapa: Belén - La Rioja

14. januára, XI. etapa: La Rioja - San Juan

15. januára, XII. etapa: San Juan - Villa Carlos Paz

16. januára, XIII. etapa: Villa Carlos Paz - Rosario

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona