Svit: V budove starého internátu vznikne 84 nájomných bytov

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 14:45 • 2 min
Svit: V budove starého internátu vznikne 84 nájomných bytov

SVIT – Budova starého internátu bývalej strednej priemyselnej chemickej školy vo Svite sa mení na mestskú nájomnú bytovku.

slovakia

left justify in out

Lenka Faixová z oddelenia komunikácie a marketingu  uviedla, že s prestavbou budovy sa začalo ešte minulý rok, v súčasnosti realizácia projektu pokračuje. „Prebehli už búracie práce, nasledovala demontáž azbestového obkladu telocvične, ktorá prešla asanáciou, aby vznikli nové parkovacie miesta,“ priblížila Faixová.

 

Na jednotlivých podlažiach už osadili nové okná aj s balkónovými dverami a murujú sa nové deliace priečky. Okrem iného došlo k demontáži starých rozvodov a v súčasnosti prebiehajú práce na nových rozvodoch vody, elektroinštalácie, vzduchotechniky a ústredného kúrenia v jednotlivých bytoch. Objekt už má aj novú zateplenú strechu a začalo sa aj so zatepľovaním severnej a západnej časti bytovky. „V rámci stavebných prác došlo aj k zbúraniu spojovacej chodby medzi samotnou rekonštruovanou budovou a susedným objektom bývalej jedálne,“ doplnila.

 

Po rekonštrukcii, ktorá by mala byť ukončená na jeseň tohto roku, vznikne v budove 84 bytových jednotiek. V prípade, ak nedôjde k neočakávaným komplikáciám, mesto by koncom roka začalo s prideľovaním nájomných bytov. Desať z nich bude jednoizbových, 52 dvojizbových a zvyšok doplnia trojizbové byty.

 

 

img

Foto: TASR

 

 

„Mesto zatiaľ budovu neodkúpilo, odkúpi ju až po riadnom ukončení stavebných prác, kolaudácii a jej prepisu na list vlastníctva mesta Svit, a to na základe zmluvy o uzatvorení budúcej kúpnej zmluvy. Podľa nej je budúcim predávajúcim spoločnosť TIRAXIM, s.r.o.,“ ozrejmila Faixová s tým, že cena zrekonštruovaného objektu vrátane príslušnej technickej vybavenosti je zmluvne dohodnutá vo výške viac ako štyri milióny eur. Financovanie nákupu odsúhlasili vlani mestskí poslanci prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania, dotáciou z Ministerstva dopravy a výstavby a nebytové priestory vrátane technickej vybavenosti komerčným investičným úverom.

 

Nájomné byty sú primárne určené pre občanov mesta Svit, resp. pracujúcich u zamestnávateľa so sídlom vo Svite. Žiadatelia o pridelenie nájomného bytu musia spĺňať podmienky v zmysle zákona. V súčasnosti je kapacita všetkých 276 nájomných bytov v šiestich domoch vo Svite naplnená a mesto má vytvorený poradovník žiadostí o pridelenie bytov. Celkovo samospráva eviduje 90 žiadateľov. „Dôvodom na výstavbu ďalších bytových jednotiek je najmä záujem občanov mesta, a tiež pracujúcich vo Svite o bývanie v tejto lokalite. Rovnaký záujem majú na tom tiež zamestnávatelia, najmä väčšie firmy a podniky,“ zdôvodnila Faixová.

 

Bývalý internát však nie je vo Svite jediným miestom, kde momentálne vidieť stavebný ruch. Pri futbalovom štadióne vyrastá polyfunkčná bytovka, ktorej stavbu realizuje súkromný investor. Ide o päťpodlažný bytový dom s priestormi na obchod a služby. Súčasťou stavby sú aj nové parkovacie miesta a zeleň, pričom celý priestor vstupu do areálu štadióna bude vynovený a esteticky doladený.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona