Svindal ešte nie je starý na víťazstvá

NETKY.SK • 26 November 2015, 11:17 • 2 min
Svindal ešte nie je starý na víťazstvá

LAKE LOUISE - Vlani musel nórsky zjazdár Aksel Lund Svindal pre roztrhnutú achilovku vynechať celú sezónu Svetového pohára, ale sľúbil, že sa vráti silnejší ako predtým.

slovakia

left justify in out

Prvý tréning pred úvodným zjazdom v kanadskom Lake Louise naznačil, že to nemuseli byť slová do vetra. Svindal zvíťazil s veľkým náskokom 72 stotín sekundy pred krajanom Kjetilom Jansrudom a tretiemu vo výsledkoch, Kanaďanovi Erikovi Guayovi, nadelil 1,63 s.

"Cítim sa strašne starý, ešte starší ako pred rokom,“ žartoval po úvodnom tréningu čoskoro 33-ročný Svindal. "Zatiaľ si to užívam a na dôchodok rozhodne nemyslím. Moji tímoví kolegovia sú zároveň mojimi kamarátmi, a ak zostanem zdravý, zostanem ešte chvíľu v kolotoči Svetového pohára,“ odpovedal skúsený nórsky matador na otázku, či sa nechystá nasledovať velikánov - Rakúšana Benjamina Raicha alebo Američana Bodeho Millera. Prvý sa pred touto sezónou definitívne rozlúčil so súťažnými svahmi, druhý si dal pauzu znamenajúcu na 90% koniec kariéry.

Svindal od roku 2001 pozbieral 11 medailí z vrcholných podujatí typu MS a ZOH a k tomu pridal 2 veľké a 9 malých glóbusov za celkový triumf vo Svetovom pohári. Mnohí ho už začali porovnávať s jeho legendárnymi predchodcami Kjetilom Andrém Aamodtom a Lassem Kjusom. "Vrátil sa a je rovnako dobrý ako predtým. Nielen že je skvelý na súťažnom svahu, ale ťahá nás dopredu aj v tréningoch. Pri ňom sa nedá nič odfláknuť,“ povedal o Svindalovi jeho krajan a kamarát Kjetil Jansrud.

Svindal vynechal v minulej sezóne Svetový pohár, ale na februárových majstrovstvách sveta v Beaver Creeku nechýbal. Prakticky bez tréningu tam skončil dvakrát šiesty - v zjazde aj super G. "Snažím sa riadiť heslom nič nie je nemožné," komentoval sympatický Nór.


Svindal sa už raz triumfálne vrátil do veľkých pretekov po ťažkom zranení. V roku 2007 sa takmer prizabil. Po zle vyzerajúcom páde v Beaver Creeku mal zlomené kostičky na tvári, pomliaždené slabiny aj veľkú tržnú ranu v nebezpečnej blízkosti konečníka a hrubého čreva. Keď sa o rok vrátil do kolotoča SP, stal sa druhýkrát jeho celkovým víťazom. "Nechcem ešte hovoriť o útoku na celkové prvenstvo. Najprv si musím dokázať, že sa viem vrátiť na stupne víťazov v pretekoch. Ak sa to podarí, prídu na rad ďalšie výzvy. Všeobecne platí, že tvrdá práca sa vypláca. Snažím sa toho držať aj pri návrate po zranení,“ vravel Svindal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona