Sviečkový pochod proti AIDS podporia aj Bratislavčania

NETKY.SK • 1 December 2013, 13:47 • 2 min
Sviečkový pochod proti AIDS podporia aj Bratislavčania

BRATISLAVA - Svet si dnes pripomína Svetový deň AIDS 2013. Vírus HIV ako aj samotné ochorenie AIDS sú celosvetovým a celospoločenským problémom.

slovakia

left justify in out

Do série Sviečkových podchodov boja proti AIDS, ktoré organizuje Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) pri príležitosti Svetového dňa AIDS 2013, sa zapojí v aj Bratislava. Aktivity v rámci kampane a samotný pochod sú pre obyvateľov hlavného mesta naplánované na pondelok 2. decembra o 17:00. Agentúru SITA o tom informovala Silvia Kostelná zo SČK. Začiatok Sviečkového pochodu je na Hodžovom námestí, informačný stánok bude na Námestí SNP.

Svet si dnes pripomína deň boja proti AIDS, ktorý je celosvetovým a celospoločenským problémom. Počas svetového dňa sú zosilnené aktivity odborníkov aj laikov zamerané na informovanie verejnosti o tomto ochorení a možnostiach prevencie. Symbolom dnešného dňa je opäť prekrížená červená stužka, ktorá je vyjadrením solidarity s osobami s HIV/AIDS. Cieľom Svetového dňa AIDS 2013 je podľa zástupkyne hlavného hygienika SR Jany Hamade snaha o znižovanie výskytu HIV a AIDS na nulové hodnoty. Tento rok sa aktivity svetového dňa orientujú najmä na adolescentov. Zoznam ostatných zapojených miest do kampane Sviečkový pochod so začiatkom a miestom pochodu a aktivít nájdu záujemcovia na stránke https://youth.redcross.sk/fileadmin/user_upload/kampane/1._december/SP_2013_aktivity_kampane.pdf. 

Na Slovensku bola kampaň prvýkrát organizovaná Mládežou SČK v Leviciach v roku 1997, po čase našla svojich priaznivcov a rozširovala sa aj do iných miest na Slovensku, ale aj v strednej Európe. V súčasnosti neexistuje krajina, ktorej by sa problém HIV netýkal. Počet ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá aj napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. Prevencia naďalej zostáva jedinou možnosťou, ako je možné šíreniu HIV zabrániť. "Práve prevencia je ústrednou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže SČK v tejto kampani zameriavajú," poznamenala pre agentúru SITA Silvia Kostelná. 

Sviečkový pochod je pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS organizovaný ako súčasť globálnej kampane Medzinárodnej Federácie Spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Jednotlivé národné Červené kríže sa dohodli na implementácii kampane v celej Strednej Európe pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS v roku 2004, pričom už v rokoch 2002 až 2003 organizovalo Sviečkový pochod osem z 15 krajín regiónu. 

Od začiatku monitorovania HIV/AIDS na Slovensku v roku 1985 do 30. septembra 2013 evidovali 489 Slovákov s HIV, z čoho bolo 419 mužov a 70 žien. V 72 prípadoch prešla infekcia podľa zástupkyne hlavného hygienika SR Jany Hamade do ochorenia AIDS. "Najviac prípadov bolo zaznamenaných v skupine mužov, ktorí mali sex s inými mužmi,“ uviedla. Celkovo zomrelo 49 ľudí s infekciou HIV, z ktorých sa v 41 prípadoch rozvinuli klinické príznaky AIDS. Okrem prípadov HIV u občanov Slovenska bol vírus zaznamenaný aj u 127 cudzincov. Koncom roka 2012 žilo podľa informácií organizácie UNAIDS na svete približne 35,3 milióna ľudí s HIV, pričom vlani sa infikovalo 2,3 milióna ľudí a približne 1,6 milióna ľudí na choroby spojené s AIDS zomrelo. V Európe bolo v roku 2011 hlásených 28 038 prípadov infekcie HIV, najhoršia situácia bola v Estónsku, Lotyšsku a v Belgicku. V danom roku bolo 4 424 ľudí chorých na AIDS, najviac ich bolo v Lotyšsku a v Portugalsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies