Sviečka na Bielu sobotu je pre veriacich v Edelstale symbolom svetla

NETKY.SK • 15 Apríl 2017, 11:18 • 2 min
Sviečka na Bielu sobotu je pre veriacich v Edelstale symbolom svetla

BRATISLAVA/EDELSTAL - Slávnostné obrady na Bielu sobotu sa v Edelstale začínajú po západe slnka. Pred kostolom strážia požiarnici oheň, od ktorého zapália obrovskú sviečku.

slovakia

left justify in out

„Oheň je symbol víťazstva svetla nad tmou, sviečka 'Paškál', ktorá predstavuje vzkrieseného Ježiša, sa potom zapaľuje pri rôznych slávnostných príležitostiach, ako je napríklad krst alebo birmovka,“ povedal pre TASR jediný Slovák vo farskej rade v Edelstale Dalibor Trebichalský.

 

Liturgia Bielej soboty sa v obci ani tento rok nezaobišla bez procesie. Sprievod obišiel a požehnal obec na čele s eucharistickým Ježišom, ktorého sprevádzali členovia dobrovoľného zboru hasičov a obyvatelia, ktorí boli v kostole. Po svätej omši si ľudia zaželali požehnané Veľkonočné sviatky (Ostertage) a veľa radosti z Kristovho vzkriesenia.

 

Veľkonočná nedeľa u kresťanov v Edelstale patrí, tak ako aj na Slovensku, tajomstvu prázdneho hrobu a Ježišovho zmŕtvychvstania. Obyvatelia prichádzajú do kostola s prútenými košíkmi, v ktorých nesú jedlo na posvätenie. Na sviatočnom stole nesmie chýbať údené mäso, šunka, klobásky, chren, vajíčka, šalát. Špecialitou sú koláče pečené vo forme zajaca alebo jahniatka, túto tradíciu prebrali aj viaceré slovenské rodiny, ktoré žijú v Edelstale. Na slávnostnom obede nechýba ani dobré víno, keďže obec sa nachádza vo vinárskom kraji.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies