SVIDNÍK: Na druhých novoročných oslavách dnes očakávajú vyše 500 ľudí

NETKY.SK • 14 Január 2012, 14:52 • 2 min
SVIDNÍK: Na druhých novoročných oslavách dnes očakávajú vyše 500 ľudí

SVIDNÍK: Na druhých novoročných oslavách dnes očakávajú vyše 500 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia severovýchodu Slovenska, ktorí oslavujú Silvestra podľa juliánskeho kalendára, sa dnes lúčia so starým rokom. Vítanie nového roka so všetkým čo k tomu patrí, pripravuje už niekoľko rokov aj skupina nadšencov zo Svidníka, ktorá sa snaží zachovávať zvyky svojich predkov.
Svidníčania už raz nový rok vítali v centre a teraz sa oslavy prenesú k jednému z hostincov na okraji mesta na ulici Sovietskych hrdinov. Očakáva sa, že sa tu zíde asi 500 ľudí. 
Organizátor akcie Tibor Demko konštatoval, že keď pred deviatimi rokmi s kamarátom robili ohňostroj, aby sa nezabudlo na rusnácky nový rok, ani netušili, že sa to takto rozrastie. 
"V začiatkoch nás bolo len niekoľko, pridávali sa priatelia, neskôr úplne neznámi ľudia a teraz nám telefonujú aj z Prešova, či sa tu dá ubytovať, lebo by radi prišli," hovorí Demko.
Organizátori síce majú väčšie starosti, aby zabezpečili pre oslavujúcich všetko čo bude treba, ale tvrdia, že sa určite pomestia a dobre zabavia. Ľudia sa tu schádzajú už okolo 20. hodiny, ale najviac ich dorazí asi hodinu pred polnocou. Aj dnes ich bude pod holým nebom vítať cigánska muzika a vraj sa sem chystajú aj ďalší hudobníci.
"Majster kuchár pripravuje asi 60-litrový kotol silvestrovského guláša z diviny. Špecialitou je, že na spodok kotla sa dávajú bravčové kolená, ktoré sa podávajú samostatne s cesnakovou pastou," dodal organizátor. Pripomenul, že rusnácky nový rok privítajú asi desaťminútovým ohňostrojom a potom bude až do rána pokračovať zábava.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies