Svidnícku pôrodnicu mamičky zaradili medzi najlepšie v kraji

NETKY.SK • 2 August 2018, 08:17 • 2 min
Svidnícku pôrodnicu mamičky zaradili medzi najlepšie v kraji

SVIDNÍK - Pôrodnica vo Svidníku sa stala podľa mamičiek jednou z najlepších v Prešovskom kraji.

slovakia

left justify in out

V prieskume, ktorý pripravil Health Policy Institute v spolupráci s portálom www.rodinka.sk, ju mamičky zaradili na druhé miesto. Za víťaznou bardejovskou pôrodnicou pritom zaostávala iba o pol percenta.

 

"Dosiahli sme hodnotenie 88,90 percenta, čo je za posledné sledované roky najvyššie dosiahnutá známka pre našu pôrodnicu a veľmi sa z toho tešíme," reagoval riaditeľ svidníckej nemocnice Slavko Rodák. "Každý deň sa snažíme načúvať požiadavkám našich pacientov a priebežne ich plniť. Osobitnú pozornosť pritom venujeme práve budúcim mamičkám, a to nielen preto, že spoločne bojujeme o zachovanie pôrodnice, ale predovšetkým preto, aby bolo narodenie dieťatka pre mamičky krásnou a nezabudnuteľnou spomienkou," doplnil.

 

Slovenské pôrodnice na portáli www.sprievodcaporodnicami.sk hodnotilo od vlaňajšieho augusta do konca mája tohto roku takmer 3000 mamičiek, ktoré odpovedali na celkovo 14 otázok. Hodnotili predpôrodnú prípravu, súkromie počas pôrodu, ochotu personálu reagovať na ich potreby, možnosť blízkej osoby pri pôrode, vybavenie oddelenia, odbornosť personálu či následnú starostlivosť o bábätko.

 

Minulý rok sa vo svidníckej nemocnici uskutočnilo 352 pôrodov. Chlapcov prišlo na svet viac ako dievčat a sedem mamičiek priviedlo na svet dvojičky. Medzi najčastejšími dievčenskými menami boli Ema, Nela a Sofia, u chlapcov zase dominovali mená ako Adam, Peter a Jakub.

 

Pre nízky počet pôrodov i nedostatok atestovaných gynekológov, ktorý by mohol ohroziť bezpečnosť zdravotnej starostlivosti, sa sieť Svet zdravia začiatkom roka rozhodla ukončiť činnosť pôrodníckeho oddelenia vo Svidníku. S ministerstvom zdravotníctva a s vedením kraja sa však nakoniec dohodla na predĺžení prevádzky o jeden rok s tým, že pôrodnica musí dosiahnuť minimálnu hranicu 500 pôrodov ročne. Svet zdravia sa tak snaží pôrodnicu opäť marketingovo podporiť i doplniť lekársky tím o ďalších pôrodníkov.

 

"V poslednom období sa nám podarilo opäť rozšíriť náš tím odborníkov a na čiastočný úväzok nám bude na gynekologicko-pôrodníckom oddelení pomáhať skúsený gynekológ Tibor Ginelli z Košíc," uviedol riaditeľ.

 

Pôrodnica sa tiež neustále snaží prinášať pre mamičky nové služby. Pri odchode si tak domov odnášajú nielen svoje vytúžené bábätko, ale aj malé darčeky ako spomienku na tento okamih - odtlačok nožičky svojho novorodenca a prvé papučky dieťatka. Nemocnica rovnako nedávno zaviedla aj wifi pripojenie priamo na pôrodnej sále.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies