Sviatok svätého Mikuláša

NETKY.SK • 5 December 2014, 11:00 • 2 min
Sviatok svätého Mikuláša

BRATISLAVA - Tešia sa na neho tisíce detí, no nie len oni. Svojich oduševnených priaznivcov má určite aj medzi vami. Mikuláš prináša do domu radosť a pocit očakávania, každoročne presne v ten istý deň – 6. decembra.

slovakia

left justify in out

Postava Mikuláša nie je vymyslená. Príbeh hovorí o tom, že tento svätec zabalil do látky zlato a vhodil ho do domu, v ktorom býval boháč, ktorý prišiel náhle o majetok a rozhodol sa urobiť zo svojich dcér neviestky, aby tak získal aspoň nejaké peniaze.

 

Milukáš vhodil do domu zlato trikrát a dievčatá mohli naďalej žiť čestne a šťastne sa vydať. Počas svojho života urobil Mikuláš viacero významných skutkov, zachránil troch mužov, ktorí boli neprávom odsúdení na smrť, vyslobodil z búrky troch námorníkov.

 

Na základe tohto príbehu je na Slovensku zaužívaná tradícia obliecť sa v predvečer sviatku za Mikulášov do biskupského obleku, červeného alebo bieleho, podobného ako má Santa Klaus a rozdávať deťom balíčky so sladkosťami v školách, v kultúrnych domoch a v iných zariadeniach v obciach a mestách.

 

Aj rodičia dávajú v predvečer sviatku deťom do vyčistených topánok v obloku balíčky sladkostí. Pri tejto príležitosti deti v materských alebo základných školách recitujú básničky a spievajú pesničky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies