Sviatok nezávislosti v Poľsku sprevádzalo násilie

NETKY.SK • 12 November 2013, 09:03 • 2 min
Sviatok nezávislosti v Poľsku sprevádzalo násilie

VARŠAVA - Na 39 sa dnes večer zvýšil počet zadržaných extrémistov, ktorí sa podieľali na zrážkach v uliciach Varšavy. V poľskej metropole sa bezpečnostným zložkám podarilo medzičasom obnoviť verejný poriadok, v meste vládne aktuálne pokoj, situácia je pod kontrolou, informovala spravodajská televízia TVN24.

slovakia

left justify in out

Podobne ako v uplynulých dvoch rokoch sa aj tentoraz o narušenie pokojného priebehu spomienkových podujatí pri príležitosti Dňa nezávislosti postarali krajne pravicoví nacionalisti, ktorí istý čas nerešpektovali ani výzvu radnice rozpúšťajúcu ich pochod.

Celkove sedem policajtov zo stoviek nasadených ochrancov poriadku utrpelo zranenia po tom, čo sa stali terčom hádzania kameňov, petárd a fľašiek. Aj hasiči, ktorí sa pokúšali zasiahnuť pri likvidácii požiarov založených extrémistami, sa stali terčmi útokov zväčša maskovaných mužov.

Viacerí z účastníkov tzv. Pochodu nezávislosti sa pokúsili preniknúť na územie ruskej ambasády vo Varšave, v okolí ktorej dôrazne zasiahli policajné jednotky. Ani to však nezabránilo hádzaniu petárd na teritórium zastupiteľského úradu a zdemolovaniu príbytku policajtov, zabezpečujúcich tento objekt.

Premiér Donald Tusk vyjadril v tejto súvislosti poľutovanie. Súčasne zdôraznil, že podobné vyčíňanie nemožno akceptovať. Súčasne poznamenal, že každý, kto čosi podobné toleruje a akceptuje, nesie za to spoluzodpovednosť. Veľmi ostro sa na adresu narušiteľov teritória zastupiteľského úradu vyjadril aj šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski, ktorý poznamenal, že to pre krajinu znamená hanbu vo svete a že to nemá nič spoločného s vlastenectvom.

       

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies